Israël

ALS JE ANDERS KIJKT

Afgelopen weekend mocht ik een paar dagen kamperen in de omgeving van Westerbork. Op één van mijn fietstochtjes had ik mijn camera meegenomen. Mijn doel hiermee is om foto’s te maken die anderen doorgaans niet maken. Met deze gedachte in mijn hoofd ga ik anders kijken dan normaal. Je gaat speuren naar bijzondere dingen die je onderweg tegenkomt. Mijn camera heeft een zoomlens en kan objecten ver weg, maar ook van heel dichtbij fotograferen. Als je dan de foto op een beeldscherm bekijkt, ben je vaak verrast over het resultaat. Als je anders kijkt zie je meer. In deze blog staan een paar voorbeelden.

De camping waar ik verbleef had dit weekend een conferentie voor jongeren en ik mocht daar vrij naar binnen lopen. Er was veel muziek en er waren sprekers uit Israël. De eerste meeting werd ik geraakt door de boodschap. Er werd een voorbeeld aangehaald van een Olijfboom. Aan de buitenkant kun je niet zien dat de binnenkant soms hol en leeg is. De vergelijking met een mens was treffend. Het is in het leven de bedoeling dat je groeit en vruchten gaat dragen. Alles wat vrucht dragen blokkeert zal moeten worden verwijderd. Snoeien doet groeien. In de Bijbel staat een tekst over de buitenkant en de binnenkant van een persoon. Als jij iets van de binnenkant van een ander wilt zien zul je met diegene moeten praten.


Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar Ik let erop hoe een mens van binnen is.’

(1 Sam 16:6 BGT)

De conferentie ging over Israël en over hoe de kerk en mensen kijken naar het Joodse volk. In het heden en zeker in het verleden zijn hier veel fouten gemaakt.

De afgelopen dagen werd ik op een bijzondere manier hierbij bepaald. Het is leuk om op een feestelijke manier herinnerd te worden aan dit volk. Ajax wordt landskampioen en je ziet bij de huldiging de vlag van Israël. Nederland wint het Eurovisie songfestival in Tell Aviv. Op de camping waar ik ben is een conferentie over Israël.

Een minder mooie herinnering was toen ik over het terrein van Kamp Westerbork fietste. Je zag de spoorlijn waar meer dan 100.000 mensen in veewagons werden afgevoerd om te sterven in de kampen van Polen en Duitsland. De nazi’s zagen de Joden als “bacillen” die de Duitse natie “ziek maakten” en “ondermijnden”. En, aldus Hitler; met ziekteverwekkers onderhandel je niet, die roei je uit. Als je naar de huidige wereld kijkt is er nog niet veel veranderd. Er zijn nog steeds heel veel oordelen en vooroordelen. Het zou goed zijn als wij met andere ogen naar elkaar gaan kijken. We kunnen hier een voorbeeld nemen aan die éne Joodse man die bereid was om te sterven voor de ander.

Als we kijken met Zijn ogen, luisteren met Zijn oren, spreken met Zijn mond, gaat de wereld er anders uitzien.

Israël en zijn inwoners heeft mijn hart. Maar zeker ook anderen die moeilijke dagen en jaren doormaken. Soms als je even anders kijkt en je ziet pijn en verdriet, is het goed om even stil te staan en te luisteren naar die ander. Misschien mag je even bij iemand naar binnen kijken en iets betekenen voor de ander. Zijn er in jouw en mijn leven nog dingen die gesnoeid moeten worden?

Moet ik misschien anders gaan kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *