Israël

BETHLEHEM

Vanmorgen klikte ik het onderstaande lied aan op Youtube en opnieuw raakte het mij diep. Je hebt soms van die pieken en dalen in je leven, en dit lied verwoordt een beetje hoe ik mij op dit moment voel. Als ze zingt over Bethlehem, moet ik denken aan een stad waar ik van houd. In Bethlehem heb ik in de loop van de jaren redelijk veel tijd doorgebracht. Als ik aan Bethlehem denk, denk ik aan mijn lieve vrienden die daar wonen. Bethlehem betekent “broodhuis”.

Als je de geschiedenis van Bethlehem leest, zie je ook veel pieken en dalen. Het is de stad waar David is geboren en opgegroeid. Het is de stad waar mijn redder en verlosser is geboren. Maar ook de stad die Jezus op hele jonge leeftijd moest ontvluchten en waar toen heel veel jonge kinderen werden vermoord. Er stroomde en stroomt nog steeds bloed door de straten van deze prachtige stad. Als ik aan Bethlehem denk, zie ik een scheidingsmuur. Het is een schril contrast met de naam van Bethlehem. God heeft deze plek uitgekozen om de redder van de wereld geboren te laten worden. Wat hebben mensen er nu een zooitje van gemaakt. Het doet pijn als ik denk aan al die mooie mensen die daar proberen te (over)leven. Hoe je ook denkt over de kwestie Israël en de Palestijnen, het is zo niet bedoeld. Er is heel veel onbegrip en haat onderling. Dat is heel menselijk. Maar waar twee vechten, hebben twee schuld. God heeft een ieder lief en wil dat we in vrede leven. Ik denk dat Jezus de sleutel is in dit conflict. Als je Jezus liefde in jouw hart hebt, is het mogelijk om anderen te vergeven en liefde te voelen voor diegenen die jou onrecht hebben aangedaan. What would Jezus do?

Ik hoop nog regelmatig terug te gaan om deze liefde uit te delen. Er is hoop voor deze stad. De afgelopen reis mochten we de Bethlehem Universiteit bezoeken. De zesduizend studenten die daar studeren, hebben verschillende achtergronden. Moslims, Christenen en non-believers, ze studeren en leven allemaal door elkaar en hebben een goede tijd. Hier zouden al die ruziemakende volwassenen een voorbeeld aan moeten nemen. Er dreigt weer een oorlog in Gaza en dat zal ook in Bethlehem veel spanning geven.

Ik weet niet precies wat Francesca met de tekst bedoelt. Ik maak er van dat: de redding is begonnen in Bethlehem en dat Hij het zal afmaken ook voor deze plek.
Het “broodhuis” heeft het “levende brood” broodnodig. Daarom vraag ik jullie om te bidden dat mensen in dit gebied de “Prince of Peace” mogen leren kennen.

Jezus zei: ‘Ik ben het brood dat eeuwig leven geeft. Als je bij mij komt, zul je nooit meer honger hebben (Joh 6 BGT).

Neem mij niet kwalijk hoor! Maar als ik in een lied Bethlehem hoor, raakt het mij.

I’ll hold You in the beginning, You will hold me in the end
Every moment in the middle, make my heart Your Bethlehem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *