Nederland

Boos verdrietig teleurgesteld

Waar zijn we eigenlijk in God’s naam mee bezig.

Wat mij raakt is dat er verschillende “broers of zussen” in God’s naam bezig zijn om elkaar de les te lezen. Hier word ik niet blij van en ik denk God ook niet. Hij roept ons op om één te zijn en niet om met de vinger naar elkaar te wijzen.

Een paar weken geleden was ik op de “open dag” van het asielzoekerscentrum in Drachten. Hier heb ik een gesprek gehad met een jonge man uit Irak. Hij moest vluchten omdat hij als Christen niet veilig was. Met hem had ik een gesprek over zijn land en de landen rondom. Zelf kom ik regelmatig in Israël en praat ik met veel mensen met verschillende geloven. Het is in dit soort landen niet handig als je zegt dat je Christen bent. Het woord Christen wekt, bij heel veel mensen, hevige weerstand op. En ik vind dat ze gelijk hebben! We hebben als Christen er een puinhoop van gemaakt. Al die zinloze discussies die alleen maar verwijdering brengen. En dan nog maar te zwijgen over een verleden met heel veel bloedvergieten in God’s naam.

Een buitenstaander snapt niets van al die “christenen” die soms ruzie maken om de domste dingen. En wat nog erger is: dit publiekelijk doen op sociale media, forums, websites enz. Begrijp mij niet verkeerd: ik heb er niets op tegen dat er nagedacht of gestudeerd wordt in God’s Woord, maar als je het niet met elkaar eens bent vecht dat dan niet online uit. In Israël en ook bij deze jonge man heb ik mijn excuses gemaakt voor alle stommiteiten die “christenen” hebben uitgehaald en soms nog steeds domme dingen doen. De Bijbel staat vol met teksten om ons te helpen de “Geur van Christus” te verspreiden. Helaas moet ik constateren dat er mensen zijn die er een hobby van hebben gemaakt om mensen tegen de haren in te strijken en een stinkende geur verspreiden. Ik vraag mij af: wat wil je hier mee bereiken? Is er ooit iemand tot levend geloof gekomen door deze discussies? wat zijn jouw vruchten? Is dit goede reclame om ook Christen te worden?

Stop met jezelf te verheffen boven de ander, stop met jezelf op de borst te kloppen omdat jij denkt dat je de waarheid in pacht hebt, stop met het oordelen en veroordelen van kerken of groepen die het geloof anders beleven dan jij, stop met elkaar online te beleren en te corrigeren, maar ga bidden voor diegenen waarvan je denkt dat ze op de verkeerde weg zijn. Ga naar elkaar toe als je het niet met elkaar eens bent. Mijn advies is: zoek contact met elkaar, ga aan één tafel zitten, kijk elkaar in de ogen, bid en nodig de Heilige Geest uit om het gesprek te leiden, ga dan met elkaar in gesprek! Je zult merken dat je dichter bij elkaar komt en er begrip ontstaat voor elkaars standpunt.

“Wie de schoen past trekke hem aan”.

Het laatste dat ik wil is een nieuwe discussie beginnen en ik doe dat ook niet.
Ben je het helemaal niet met mij eens, dan nodig ik je uit voor een kopje koffie bij mij aan de keukentafel. Stuur dan een mail of privébericht.

The time is now.. Come Church arise. Love with His hands. See with His eyes. Bind it around you. Let it never leave you.  And they will know us by our love.

5 thoughts on “Boos verdrietig teleurgesteld

 1. Omer en Debora Thomassetti schreef:

  Hi Onne, dank je voor je opmerkingen aangaande deze dingen. Je hebt groot gelijk. Ik moet toegeven dat ik soms ook mezelf laat vangen in discussies …. waar ik later spijt van heb en dan verwijder ik de reacties of verwijder mijn bericht op Facebook. Ik moet er meer aandacht aan besteden om, zoals jij zegt, niet te reageren of niet in te gaan in meningsverschillen online maar trachten persoonlijke gesprekken te hebben of gewoon te bidden voor de juiste visie in deze situatie, zowel bij mezelf als bij de ander. Hartelijke groeten van Omer en Debora.

  1. Onne de Vries schreef:

   hoi Omer en Debora

   Hartelijk dank voor jullie reactie.
   Geweldig dat je hier over na denkt en probeert er wat mee te doen.
   Het is dan niet handig om steeds onderling discussies te hebben waar buitenstaanders vaak niets van begrijpen.
   Als je bij Jezus hoort en weet wat Hij gedaan heeft om ons mensen te redden, dan hebben we een boodschap aan de wereld.
   Prachtig dat jullie hier handen en voeten aan geven in Israël. Beste Omer als jij ons rondleidt is dat een meerwaarde voor onze groep.
   We zijn heel dankbaar voor alle werk dat jullie in het "Heilige Land" doen!

   graag tot ziens
   Onne

 2. Roelof Bijker schreef:

  Ik ben stil van deze blog en een brok in de keel en misschien is het schuld of juist het gene wat mij soms ook erg raakt wat mensen elkaar aandoen vandaag de dag zelfs onder christenen zoals je zegt in deze blog, ik hou zelf ook van discussie maar heb altijd respect voor andermans mening ook al deel je niet altijd deze mening, maar zelf vind ik andermans mening juist ook belangrijk omdat dit je juist scherp houdt en op die manier kun je ook van elkaar leren.

 3. Klaas schreef:

  Goeie blog, heet dat zo, blog, zal wel. Ik ben het er mee eens. Christenen maken ook fouten, net als niet christenen. WE moeten als christenen idd EENHEID zoeken, geen verschillen, geen dogma s,
  Gods zegen, groet Klaas W.

  1. Onne de Vries schreef:

   bedankt Klaas voor de positieve reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *