His story

De goede naam.

Simon heeft Jezus uitgenodigd om te komen eten. Kent hij Jezus van naam? Waarom nodigt hij Jezus uit? Hij heeft veel verhalen over Jezus gehoord en wil het nu wel eens met eigen ogen zien. Als Jezus binnenkomt, valt het waarschijnlijk een beetje tegen, want Jezus wordt niet echt als eregast onthaald. Simon neemt niet de moeite om Hem te begroeten met een kus, zoals dat de gewoonte was in die tijd. Ook wast hij of een bediende Jezus voeten niet. Hij laat Jezus gewoon met vieze voeten aan tafel gaan. Zit Simon te wachten op een spektakel?


Hij heeft gehoord van de vele wonderen die Jezus deed. Dove mensen die weer horen, blinden die weer kunnen zien, bezetenen die nu weer vrij zijn, lammen die weer kunnen rennen en ga zo maar door. Jezus heeft naam gemaakt onder alle toeschouwers en Simon wil dat nu wel eens met eigen ogen zien. Als er dan een vrouw binnenkomt,die niet bij haar naam genoemd wordt maar blijkbaar naam heeft gemaakt door de dingen die ze fout deed, weet Simon het zeker. Hij zegt:

Deze Man zou, als Hij een profeet was, wel weten wie en wat voor vrouw het is die hem aanraakt,

want zij is een zondares (Lucas 7:39b).

Het klopt dat Jezus geen profeet is maar Hij weet precies wie deze vrouw is en wat ze heeft gedaan.

woorden hebben kracht

De Zoon van God ziet wat voor ogen is maar ziet ook het hart (uit 1 Sam 16). De vrouw huilt en wast de voeten van Jezus met haar tranen. Ze doet het haar los ( wat in die tijd een schande was) en droogt de voeten van Jezus af met het losse haar. Ze kust de voeten en vernedert zichzelf tot in het stof. Een gênante situatie. Simon had gedacht dat Jezus deze vrouw wel weg zou sturen en niets met haar te maken wil hebben. Maar Jezus reageert heel anders. Hij zet Simon in de schijnwerpers en confronteert hem met zijn eigen gedrag. Simon mag even in de spiegel kijken. Dan gebeurt het grootste wonder dat een mens kan meemaken. Jezus zegt tegen de vrouw: Uw zonden zijn u vergeven. Uw geloof heeft u behouden; ga heen in vrede! Deze vrouw “zonder” naam gaat met vrede in haar hart naar huis en begint een nieuw leven. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Over Simon wordt verder niets geschreven maar de ontmoeting met Jezus heeft hem zeker aan het denken gezet. Als je een ontmoeting met Jezus hebt kan het niet anders dan dat jouw leven verandert. De keuze is aan jou wat je er mee gaat doen.

Als je weet dat jouw zonden vergeven zijn, mag je vrede ervaren. Heb je die vrede niet? Ga naar Jezus toe en belijd de fouten die je hebt gemaakt. Hij zal je alle schulden kwijtschelden. Daar heeft Hij alle recht toe want Hij heeft er met zijn leven voor betaald. Mijn verlangen is om zoveel mogelijk mensen bij de voeten van Jezus te brengen. Aan zijn voeten mag je huilen en alles, wat niet goed is en pijn doet, aan Hem geven. Alleen bij Jezus is vrede en leven.

Deze blog is geïnspireerd door de preek van Kees Kraayenoord die hij heeft gehouden tijdens het Heartbeat Weekend 2018. 

In de volgende blog komt er een vervolg.

The future begins with His story.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *