His story

DE TALE KANAÄNS

Wikipedia zegt hierover:

In overdrachtelijke zin wordt de term wel gebruikt voor een speciaal taalgebruik dat door een bepaalde groep wordt gehanteerd, en dat voor buitenstaanders moeilijk te volgen is.

Een paar weken geleden is Aart Staartjes, door een fataal verkeersongeluk, om het leven gekomen. De aanleiding voor deze blog is een uitspraak die hij eens heeft gedaan. Hij zei in het programma ‘Adieu God?’:

“Ik herinner me dat ze het daar steeds over een Heiland hadden. Van een weiland had ik weleens gehoord, maar ik had geen idee wat een Heiland was.”

Deze uitspraak zet ook mij aan het denken. De eerste week van augustus ga ik met Beach Mission weer naar Bulgarije om daar ’s nachts de straat op te gaan en met “feestende” jongeren contact te maken. Als je dan mensen tegen komt die niets met geloof hebben, en je gebruikt woorden die zij nooit gebruiken, zullen ze jou niet begrijpen. Je spreekt in hun ogen, een andere taal. Beeld je eens in dat jij iemand bent die niets van de Bijbel, of van geloof, af weet. Je komt iemand tegen die het over het evangelie heeft, of het bloed van het lam, verlossing, redding, bekering, zonde, wedergeboorte enz.

Al deze woorden zul je moeten uitleggen. Jongeren willen het weten en laten zich niet met een kluitje in het riet sturen. In mijn jeugd werd er weinig tot niets over het geloof gepraat. Ik heb jaren in een kerk gezeten waar ook de “tale Kanaans” werd gesproken. Er werden liederen gezongen met woorden uit de middeleeuwen. Ik ben christelijk opgevoed maar begreep er niets van. Laat staan dat een buitenstaander er iets van zou begrijpen.

Woorden hebben kracht. Maar je moet wel begrijpen wat ze betekenen. Het is een hele uitdaging om de straat op te gaan en over het geloof te praten. Ik merk dat er heel veel, vooral jongeren, geïnteresseerd zijn. Op straat heb ik soms hele diepgaande gesprekken. Wat ga je dan zeggen? Hoe begin je een gesprek?

Wat zeg je niet!

Hallo, ik ben een christen en jij hebt een verlosser nodig. De verlosser die jou reinigt met het bloed van het lam. Je moet je bekeren en wedergeboren worden. Reactie: Wat? Heb ik een verloskundige nodig, ik ben niet zwanger. Wat? Reinigen met bloed? Dat wordt een kliederboel. Bekeren? Wat is dat? Wedergeboren? Hoe doe je dat? Dit voorbeeld is natuurlijk zwaar overdreven, maar je begrijpt wel wat ik hiermee bedoel.

Wat zeg je dan wel? 

Ik beweer niet dat ik het allemaal weet, maar als je naar het leven van Jezus kijkt, krijg je misschien enkele antwoorden. Jezus ging naar de mensen toe. Ook naar mensen die buiten de boot vielen. Hij veroordeelde niet en stelde vragen. Hij wist hoe de mensen leefden en daalde af naar hun wereld. Hij sprak de taal. Hij gebruikte “gelijkenissen” ( weer zo’n woord) of dagelijkse verhalen om iets duidelijk te maken. Hij liet mensen nadenken en sprak duidelijke taal.  Hij was 24/7 klaar om te getuigen.

We kunnen helaas niet meer met Aart Staartjes praten. Maar ik vind dat hij zeker een punt heeft. Als jij ook het verlangen hebt om met mensen over Jezus te praten gebruik dan niet de “Tale Kanaäns” maar vertel jouw eigen verhaal in de taal van vandaag. Stel vragen!!! Ik daag een ieder uit om hierover na te denken. Ben jij elke dag klaar om getuige te zijn van Hem die de wereld heeft gered van de dood? Of heb jij niets of weinig met geloof en heb je vragen? Neem contact op door een mail of een persoonlijk bericht. Go for it!

WIE GAAT ER MEE NAAR BULGARIJE?

( de foto bovenaan deze blog is van het land Israël wat vroeger Kanaän werd genoemd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *