Nederland

DE VLIEG

Een klein irritant wezentje met heel veel macht. Op een zwoele zomernacht dringt de vlieg door een minuscuul gaatje een slaapkamer binnen. Door het hoge gezoem kan ze niet slapen en ligt maar te woelen. Het gezoem is niet om aan te horen en ze gaat op jacht. Als ze het licht aan doet is de vlieg nergens te bekennen. Ze stoot haar knie tegen het nachtkastje en het waterglas valt om. Het bed is nat en moet opnieuw opgemaakt worden. Als ze eindelijk weer ligt begint na drie seconden het gezoem opnieuw. Ze slaat om zich heen en eindelijk heeft ze hem te pakken. Na een veel te korte nacht met weinig slaap stapt ze haar bed uit. Onder de jeukende bulten van de bloeddorstige vlieg stapt ze chagrijnig in de auto. Onderweg naar het werk zitten er nog meer weggebruikers met dezelfde problemen. De jeuk is ondragelijk en er moet gekrabd worden. Dan gebeurt het onvermijdelijke: er trapt een geïrriteerde weggebruiker op de rem. Door het slaapgebrek let ze niet goed op. Het gevolg is desastreus. Een kettingbotsing is het gevolg. 33 auto’s botsen op elkaar en zij zit er middenin. Er is al snel een file van 15 kilometer. De hele weg is geblokkeerd en er zal omgereden moeten worden. Mensen gaan de afslag nemen naar het eerst volgende dorp en het leven daar komt ook tot stilstand. De kinderen die op weg zijn naar school stranden halverwege. Missen hierdoor de Cito-toets en krijgen een verkeerd schooladvies. De winkelstraat van het dorp staat nu vol auto’s en de bakker is niet meer te bereiken. Het vers gebakken brood blijft de hele dag liggen en is na deze dag onverkoopbaar geworden. De plaatselijke middenstand zit met heel veel schade en er gaan verschillende bedrijven failliet. Panden komen leeg te staan en het dorp sterft uit. Ook de kijkfile wordt steeds langer en al snel staat er in totaal 1300 kilometer file. Het land is in stress. Er ontstaan gevechten onder gefrustreerde weggebruikers en het leger moet eraan te pas komen. Het land wordt onbestuurbaar en er dreigt een burgeroorlog. De koning vlucht naar Engeland en de regering wordt afgezet. Er wordt geplunderd en het recht van de sterkste is de norm. Trump roept de Veiligheidsraad bijeen en grijpt in met een grote legermacht. Poetin is het daar niet mee eens en komt met een tegenoffensief. De derde wereldoorlog is een feit. De mensheid is gedoemd om te verdwijnen. Dit alles door die ene irritante vlieg. Zo zie je maar dat zoiets kleins als een vlieg heel veel impact kan hebben.

Dit alles is natuurlijk verzonnen, maar dat snap jij ook wel. Toch zit er wel iets in. Kleine dingen kunnen soms grote gevolgen hebben. Woorden hebben kracht en kunnen je opbouwen maar ook afbreken. De Bijbel is duidelijk over de tong. In Jakobus 3 staat:

Luister! Door een klein vlammetje kan een heel bos afbranden. Onze tong lijkt op een vlammetje, maar dan een vlammetje van het vuur van de hel! Want onze tong doet veel verkeerd. Met dat kleine deel van ons lichaam maken we grote fouten. De slechtheid van onze tong maakt ons hele lichaam slecht. Het hele leven wordt erdoor verwoest.

Geroddel en negatief gepraat kunnen een mensenleven verwoesten. Het begint heel klein en kan uitgroeien tot een grote ramp. Een vlieg is maar klein en met een goed gerichte klap blijft er niets van over. Maar als het door gaat en je doet er niets aan, kan het vreselijk irritant zijn. Het is als een sneeuwbal die van een berg afrolt. Hij wordt steeds groter en er ontstaat op den duur een lawine.

De moraal van dit verhaal: Weeg jouw woorden en denk na over wat je zegt.

Spreek op dezelfde manier over anderen, zoals je zou doen wanneer zij naast je staan. Lukt dat niet? Hou dan je mond! Of beter nog: spreek helemaal niet over anderen (citaat van Carianne Ros christentherapeut en coach)!

Welterusten en slaap lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *