Nederland

#DOEJIJOOKMEE?

Wat bezielt mensen toch om ongezouten een mening of een oordeel te geven over bepaalde mensen of gebeurtenissen. Afgelopen maandag vielen alle (a)sociale media over de kerk van Staphorst heen. De reguliere media deden daar nog een schepje bovenop. Zelf de bestuurders van dit gek geworden  land hadden er geen goed woord voor over. Ook de bestuurders van partijen met een C in hun naam.

Zonder hoor en wederhoor werd, wat er zondag in Staphorst gebeurde veroordeeld.

Nu zou jij ook kunnen denken: ze hebben gelijk. Waarom denk jij dit? Heb je gecheckt wat er werkelijk aan de hand was? Ik heb even op de site van de betrokken kerk gekeken. Even een paar feiten. Elke kerkganger moest zich aanmelden. Als je klachten had moest je thuis blijven. Iedereen kwam gespreid binnen. Er werd 1,5 meter afstand gehouden. Er werd niet gecollecteerd en na de dienst moest iedereen door verschillende uitgangen de ruimte verlaten. De 600 mensen per dienst waren verdeeld over drie verschillende ruimtes. Normaal kunnen er 2300 mensen in deze kerk.

Maandag werd over deze en andere kerken een oordeel geveld. Er mogen nu maar 30 mensen in een kerkgebouw. Belachelijk! 30 mensen die in een kerk zitten waar 2300 mensen in kunnen. Op dezelfde maandag kreeg deze kerk vele bedreigingen. Zelfs van mensen die zich ook “christen” noemen. Wat een aanfluiting!

Dit is één van de voorbeelden van het beeld dat door de media wordt gevormd.

Als je soms leest wat er allemaal voor bagger er op Twitter, instagram, facebook wordt uitgespuugd, is dat zeer zorgelijk. Het is niet normaal en zeker niet het “nieuwe” normaal. Dit moet je als geciviliseerde samenleving niet willen. Nu wil ik niet alle media de schuld geven, maar ze hebben meer invloed dan gezond is.

Ook jij en ik hebben invloed. Als wij negatief zijn over anderen is dat niet opbouwend. Negatieve woorden kan het hele leven beïnvloeden. Negatieve woorden kan verbittering veroorzaken. Negatieve woorden kunnen mensen vernietigen.

Zelf ben ik ook niet onschuldig, maar ik heb wel geleerd dat een verhaal altijd, ja altijd, twee kanten heeft. Mocht je ondanks alles toch commentaar of een oordeel willen geven bedenk dan eerst: 

Is het waar, is het nodig, is het opbouwend.

En verkeerde dingen doen we allemaal. Alleen als je nooit iets verkeerds zegt, ben je volmaakt. Want als je de baas bent over je tong, waarmee je spreekt, dan ben je de baas over je hele lichaam. De teugels van een paard zijn maar dun. Maar met die teugels kun je dat grote paard laten doen wat je wilt. Het roer van een schip is maar klein. Maar met dat kleine roer kan de stuurman het schip alle kanten op laten gaan. Ook als het schip heel groot is, ook als het heel hard waait. Net zo heeft ook onze tong veel invloed. De tong is maar een heel klein deel van ons lichaam. Maar o, wat heeft die tong van ons veel praatjes! Luister! Door een klein vlammetje kan een heel bos afbranden. Onze tong lijkt op een vlammetje, maar dan een vlammetje van het vuur van de hel! Want onze tong doet veel verkeerd. Met dat kleine deel van ons lichaam maken we grote fouten. De slechtheid van onze tong maakt ons hele lichaam slecht. Het hele leven wordt erdoor verwoest. Mensen zijn de baas over alle dieren: over grote en kleine dieren, over vogels en vissen. Maar niemand van ons is de baas over zijn tong. Want steeds weer zeggen we verkeerde dingen. Ja, met onze woorden kunnen we zelfs mensen doden (Jac 3 BGT)!

Mijn dringende advies is: doe eerst aan factchecking (feit controle).

Praat met elkaar en niet over elkaar.

P.S. Mocht je willen reageren doe dat dan in een persoonlijk bericht (onnedevries@live.nl). Online discussie vind ik niet verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *