Israël

Een dag in de Woestijn

De 4e dag in dit bijzondere land is ook al weer voorbij. Al heel vroeg ging de wekker en om 7 uur zaten we aan het ontbijt. Omdat het mij niet erg aantrekkelijk lijkt om in de vroege morgen al nasi, worstjes, pasta enz. te eten, houd ik het maar op een broodje een kommetje cornflakes en yoghurt.
Een uur later zat ik achter het stuur van onze huurauto en vertrokken we richting de Dode Zee.
Direct na het checkpoint liep het verkeer helemaal vast en moesten we terug omdat de hoofdweg naar Jeruzalem was afgesloten. Wat nu? Bij een taxi standplaats een taxichauffeur gevraagd of er nog een andere route was naar Jeruzalem en de Dode zee. Die was er wel maar dat was wel een hele omweg. We hadden geen andere keuze, dus rijden maar! Een omweg van bijna een uur was echt wel de moeite waard, we reden heuvel op heuvel af door de prachtige natuur van Israël.

Als we met groepen weg gaan geven we altijd van te voren aan dat je in dit land een flexibele houding moet hebben en dat alles niet altijd gaat zoals het is gepland. Zo ook vandaag. Gisteravond gaf een teamlid te kennen dat deze persoon (we noemen nog geen naam omdat hij/zij dit zelf aan de familie ed wil vertellen) gedoopt wilde worden. Dus is het programma helemaal om gegooid en reden we naar de plek waar Jozua met het Joodse volk de Jordaan is overgestoken het Beloofde Land in. Het is voor mij een eer om samen met Theo iemand te mogen dopen.

Na dit feestelijke gebeuren gingen we richting de Ein Gedi waar een park is met palmen en watervallen. De plek waar David zich verstopte voor zijn Koning en schoonvader Saul. Hier hebben we tijd genomen voor bezinning en gebed en zijn stenen weggegooid die op verschillende harten lagen.

De laatste en heetste stop (45 graden) voor deze dag was de Dode zee, waar je geen zwemdiploma nodig hebt, want zinken gaat niet. De terugreis naar Bethlehem ging voorspoedig en we waren precies op tijd voor het diner in het hotel.

Als je een dag meemaakt in een zeer hete en droge omgeving, komen de woorden uit Psalm 42 en 91 echt tot leven, en ga je begrijpen wat het is om te smachten naar water en schaduw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *