Nederland

Een stapje terug.

Mag het iets langzamer?

Premier Mark Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen “een rotmaatregel”, maar die is volgens hem nodig “om te voorkomen dat Nederland op slot gaat” en banen verloren gaan. De regering heeft inmiddels besloten om de maximum snelheid te verlagen.

Binnenkort zal de maximum snelheid op de snelweg van 130 naar 100 km per uur gaan.

Er is veel discussie over dit onderwerp. Er zijn mensen die heel boos worden omdat ze denken dat dit hun vrijheid aantast. Er zijn mensen die dit nutteloos vinden voor het milieu omdat het nauwelijks verschil zou maken. Er zijn mensen die denken dat het nog meer aanrijdingen zal veroorzaken. Maar wat vind jij er van?

Verzoek aan medeweggebruikers:

Zou het een goed idee zijn om ons iets beter aan de verkeersregels te houden. Als je veel te dicht op je medeweggebruiker rijdt, en er wordt geremd, is er een grote kans dat je zijn/haar achterkant van de auto van heel dichtbij gaat bekijken. Misschien is het wel sociaal als je de auto die wil ritsen de ruimte geeft zodat de doorstroming wordt bevorderd. Als het heel druk is zou je de snelheid naar beneden kunnen aanpassen. Honderd is de maximum snelheid en niet de minimumsnelheid. Het is ook heel handig als je op tijd richting aangeeft. Vooral op de rotonde is dit handig voor diegene die de rotonde op wil rijden. Ga eens naar de rechterbaan want daar is vaak veel meer ruimte. Haastige spoed is zelden goed. Als je te laat van huis gaat zul je die tijd niet meer inhalen. Door gestrest en gehumeurd de weg op te gaan is de dag al verkeerd begonnen. Iets eerder vertrekken is misschien een beter idee. Het is heel verstandig om de ogen op de weg te houden. Voordat je op je voorganger knalt, kun je appen of bellen beter even uitstellen.

Wat zal de uitwerking kunnen zijn?

Als je mij vraagt (doe maar!) zal deze nieuwe regel wel degelijk impact hebben.

Maar ik denk dat het een positieve invloed zal hebben. Het verschil in snelheid tussen vrachtverkeer en gewoon autoverkeer is nihil er zal minder ingehaald worden. Het veranderen van weghelft zal veel minder zijn waardoor het beter door zal stromen. Plotseling en sterk afremmen is niet meer nodig. Minder oplichtende remlichten waardoor paniekreacties ontstaan, worden voorkomen. Minder brandstofverbruik dus minder kosten. Je hebt natuurlijk meer tijd nodig om op de plaats van bestemming te komen, maar ik ben er van overtuigd dat er minder files zullen zijn omdat er minder ongelukken gebeuren. Minder ongelukken is minder verzekeringsgeld innen dus minder premie betalen.

conclusie:

Het zogenaamde “stikstofprobleem” zal met deze maatregel niet worden opgelost. Maar als je het toch aan mij vraagt: het lijkt mij een goede maatregel voor de veiligheid op het overvolle wegennet van Nederland. We zullen zien wat dit in de praktijk gaat uitwerken.

Je moet nooit harder rijden dan je engelbewaarder kan vliegen.

Reageren is leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *