His story

EINDELIJK VAKANTIE

Heb jij ook zo’n zin in de vakantie? Waar ga je naar toe en wat ga je doen?

Het is wel duidelijk dat een mens niet zonder pauze kan. Steeds maar door gaan is voor de meeste mensen niet gezond. Het is voor iedereen goed om te zijner tijd te recreëren.

Op Wikipedia staat de uitleg over het woord recreëren: Onder recreatie verstaat men alle vormen van vrijetijdsbesteding, alle activiteiten die kunnen worden gedaan naast de dagelijkse verplichtingen als werken, huishouden en zorg voor anderen. Een synoniem (woord met dezelfde betekenis) is: herscheppen of hervormen.

Als je gaat recreëren stop je met werken en ga je meestal uit de vertrouwde omgeving. Het werk- en leefritme verandert een tijdje. Veel mensen hebben vaak even tijd nodig om “af te kicken” van de dagelijkse dingen. Het valt op dat  het in de eerste week van de vakantie moeilijk is om echt te ontspannen. Even niks moeten is voor veel mensen ingewikkeld.

In de Bijbel staat een verhaal over een man die een hoge positie heeft en heel veel kennis heeft van de Bijbel van toen. Zijn naam is Nico de Mus. Nico is wat de Bijbel noemt een Schriftgeleerde (farizeeër). Jezus heeft regelmatig een aanvaring met deze Schriftgeleerden. Jezus heeft het niet zo op alle goedbedoelde menselijke regels die de Schriftgeleerden de gelovigen oplegden. Op een dag, nee, op een nacht, besluit Nico om Jezus een keer persoonlijk op te zoeken. Er vormt zich een interessant gesprek. Het staat in het meest bekende hoofdstuk van de Bijbel. Johannes 3.

Er was een farizeeër die Nikodemus heette. Hij was één van de Joodse leiders. Midden in de nacht kwam hij naar Jezus toe en zei: ‘Meester, wij weten dat God u gestuurd heeft om onze leraar te zijn. Want we zien dat God u helpt om al die wonderen te doen.’ Jezus zei tegen Nikodemus: ‘Luister heel goed naar mijn woorden: Je kunt alleen bij Gods nieuwe wereld horen als je op een nieuwe manier geboren wordt (BGT).’

Wat heeft dit te maken met recreëren? Jezus zegt tegen Nicodemus (dit is zijn werkelijke naam) dat als je in de “nieuwe Wereld” wil komen, opnieuw geboren moet worden. Je moet een nieuwe creatie worden. Dit is natuurlijk heel spannend want dan zul je het oude leven los moeten laten. Dit is voor veel mensen een brug te ver. Toch wil ik jou aanmoedigen om dit een keer te onderzoeken. Het heeft hetzelfde effect als een vakantie. Je zult rust vinden en de onrust verdwijnt. Er is trouwens wel een groot verschil. Je zult merken dat jouw leven gaat veranderen. Je gaat andere keuzes maken. Het oude leven is voorbij. Je mag opnieuw beginnen.

Want Gods liefde voor de mensen was zo groot, dat hij zijn enige Zoon gegeven heeft. Iedereen die in hem gelooft, zal niet sterven, maar voor altijd leven (Joh 3:16).

De vakantietijd is een tijd van ontspanning en een tijd om na te denken over het leven. Wil jij na deze vakantie terug naar je oude wereld of zou je de uitdaging aan willen gaan om een “nieuwe” wereld te ontdekken?

Ik wens jou een geweldige vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *