His story

FAKE NEWS

Stel je eens voor dat het waar is.

Onlangs zei ik tegen iemand in een gesprek: stel je eens voor dat het waar is. Dat het niet zomaar een vorm van je eigen hobby is, maar stel je eens voor dat het waar is dat er een God is Die leeft en Die in Zijn Woord mensen roept tot Hem. Stel je eens voor dat het waar is dat we een ziel hebben voor een eeuwigheid. Dat het er niet alleen om gaat om deze tijd door te komen, maar dat er ook een leven na dit leven is… Als dat allemaal echt waar zou zijn, en ik geloof dat dat zo is, dan besef je in één keer hoe belangrijk dat is!

Dit is een quote van Kees van der Staaij die hij deed in de Tweede Kamer (4.00 tot 4.44).

Wat is er waar en wat is “fake”. Het is steeds moeilijker om te onderscheiden wat waar is en wat niet. Wat kun je nog wel geloven. Het wereldwijde web staat vol met Fake News, gemanipuleerde foto’s, filmpjes en andere onwaarheden. Deepfakes gaat hierin nog een stap verder. Hier word je wel een beetje onzeker van.

Wat is er dan wel waar? In de bijbel staat een vergelijking met een boom. Aan zijn vruchten kun je herkennen wat voor boom het is. Aan een perenboom zullen nooit appels groeien. Dus als je mooie rode appels ziet hangen, kun je er voor honderd procent vanuit gaan dat het een appelboom is.  

Jezus zegt over zichzelf: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.” Dat is nogal een uitspraak.

Zou dit waar kunnen zijn? Wat waren dan zijn vruchten? Jezus had oog voor mensen die door de samenleving werden uitgestoten, Jezus deed wonderen, Jezus liep over water, Jezus gaf duizenden mensen eten, Jezus veranderde water in wijn, Jezus vergaf, Jezus genas, Jezus werd onschuldig veroordeeld, Jezus stierf een gruwelijke dood, MAAR Jezus stond na drie dagen op uit de dood en leeft. Stel dat dit allemaal waar is? Zou dat niet geweldig nieuws zijn? Dat het na dit leven niet stopt maar dat er een eeuwig leven is?

Er zijn heel veel mensen die dit geloven. Er zijn landen waar je dit niet mag geloven. In die landen worden mensen ter dood veroordeeld om hun geloof. En toch houden ze vol. Zou het dan toch waar zijn?

We leven in een bijzondere tijd. Het “nieuwe” normaal gaat langzaam normaal worden. We hebben steeds minder fysiek contact met elkaar. De schermpjes hebben in deze tijd de overhand. Angst, voor iets wat je niet kunt zien maar er wel is, neemt hand over hand toe. Waar moet je naartoe met al de vragen en angst?

De Bijbel zegt: “Laat allen die gebukt gaan onder zware lasten, bij mij komen: ik zal u verlichting geven. Neem mijn juk op u en laat mij uw leermeester zijn, want ik ben zachtmoedig en eenvoudig. Bij mij zult u rust vinden. Want het juk dat ik u opleg, is zacht en de last die ik u te dragen geef, is licht.”(Math 11:28-30 GNV).

Wat houdt jou tegen om dit te geloven. Als je kijkt wat Jezus deed. Wat heb je te verliezen? Vraag Hem om zich te laten zien en Hij zal laten merken dat Hij er ook voor jou wil zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *