Bidden

“Gewoon een Wonder”

Als er een nieuw jaar begint, hebben veel mensen goede voornemens. Stoppen met dit, beginnen met dat, minder van dit, meer van dat. Terugkijken op een jaar met hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Vooruitkijken naar een jaar van nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Vul het maar in.

Bij Stichting Light4nations mag ik als vrijwilliger meegaan op reis naar Israël en mag ik iets doen met gebed en pastoraat. Bidden is voor sommige mensen de gewoonste zaak die er is, maar voor anderen is het soms moeilijk. Vooral als er onverhoorde gebeden zijn, geeft dat veel vraagtekens.God is een God die wonderen kan doen, maar als Hij het niet doet, roept dat vragen op. Vragen als: waarom is er zo veel ellende? Waarom ziekte? Waarom dood? Waarom doet God niets?
Ik ben er van overtuigd dat God almachtig is. Jezus heeft laten zien hoe machtig God is. Hij genas doven, blinden, verlamden, melaatsen. Hij bestrafte de storm en de wind ging liggen. Hij vermeerderde brood en vis en gaf meer dan vijfduizend mensen te eten. Hij riep zijn vriend Lazarus, die al drie dagen dood was en niet helemaal fris meer rook, uit het graf. Hij liep over water. Hij gebood demonen om uit mensen te gaan. Hij zondigde nooit. Hij stierf. Hij stond op uit de dood!!!

Petrus en de andere leerlingen hebben al deze dingen van dichtbij meegemaakt en gezien wat Jezus allemaal deed. En toch zegt Jezus tegen Petrus:

‘Waarom twijfel je? Is je geloof dan zo klein?’

Als God de Aarde maakt, zegt Hij:

Laat er licht zijn! En er was licht.

Hij hoeft maar te spreken en het gebeurt. Voor Jezus zijn al die “wonderen” heel gewoon.

Zien wij dan geen “wonderen” meer? De geboorte van een kind, nieuw leven in de lente, een klein zaadje waar een grote boom uit groeit, genezing van wonden, herstel van gebroken botten, de complexiteit van het lichaam, de sterrenhemel, de prachtige kleuren in de natuur, bloemen, dieren, vruchten enz. Het lijkt misschien heel “gewoon”, maar als je het goed bekijkt, zijn het stuk voor stuk “wonderen”.

Wikipedia zegt: ”Een wonder of mirakel is een zeer indrukwekkende en rationeel (schijnbaar) onverklaarbare gebeurtenis.” Voor mij is het ook onverklaarbaar waarom gebeden soms wel en soms niet worden verhoord. Er is één ding waar ik zeker van ben: God is te vertrouwen en Hij hoort mijn gebeden. Hij is een Vader die het beste voor zijn kinderen wil. Ik weet niet wat het beste voor mij is, maar dat weet mijn Vader wel. Als ik Hem iets vraag, zegt hij soms ja, nee, of Hij zegt wacht.

Een goed voornemen voor dit “nieuwe jaar” is om te blijven bidden en soms te vragen om een “wonder”.

Voor Hem is een “wonder” heel gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *