Nederland

GOED GEREEDSCHAP

Twee jaar geleden kocht ik nieuwe wandelschoenen. Normaal gesproken besteed ik nooit veel geld aan mijn kleren en schoenen. De wandelschoenen waren in de uitverkoop, maar toch nog wel 100 euro. Omdat ik de laatste jaren redelijk veel buitenlandse reizen heb gemaakt, en daar veel moet lopen, heb ik ze maar gekocht. Nou, hier heb ik geen spijt van gehad. Omdat ik de laatste tijd bezig ben met “consuminderen” loop ik wat vaker. Tijdens een stevige wandeling moest ik denken aan mijn schoenen. Je zult wel denken: nu is hij echt gek geworden! Nou, ik zal het proberen uit te leggen.
Tijdens het lopen dacht ik: met deze schoenen heb ik eigenlijk nooit last gehad van blaren, overmatig zweten of zere voeten. Daar zit een boodschap in. Mijn idee is dat met “GOED GEREEDSCHAP” het werken of lopen een stuk leuker is. Heb jij dat wel eens gehad? Dat je een boutje van bijvoorbeeld jouw fiets moest losdraaien en het gereedschap niet sterk genoeg is. Of een schroefje aandraaien waar je net niet bij kunt. Hoe irritant en frustrerend is dat? Grrrrrrrrr!!!!!

In mijn “werkzame leven” heb ik een half jaar op een kapotte stoel moeten zitten. Vaak heb ik aangegeven dat het niet prettig werken was en niet goed voor mijn rug. Er werd niet op gereageerd.Toen ik mij ziek melde met rugklachten was er binnen 2 weken een nieuwe stoel. Wat is nu dan de boodschap? Ik ben er zeker van als je “goed gereedschap” hebt, je beter werk levert en dat je meer plezier in je werk hebt. Bezuinigen op het gereedschap is geen goed idee.

Dit is voor een kerkelijke gemeenschap precies hetzelfde. Ik zie wel eens voorgangers, oudsten, leidinggevenden, vrijwilligers en andere kerkelijke werkers, opbranden. Dit komt volgens mij omdat ze niet doen waar ze eigenlijk voor geroepen zijn. Dit kan nooit de bedoeling zijn. In de Bijbel staat dat God ons gaven en talenten (gereedschap) heeft gegeven. Het is de kunst om te ontdekken welke gaven en talenten jij gekregen hebt en hier mee aan het werk te gaan. Als je met “goed gereedschap” gaat werken, is het niet te zwaar en kom je tot je recht. Een bedrijf of kerk zal beter functioneren als je de juiste man of vrouw op de juiste plek hebt. Een mooie uitdaging voor iedereen om op zoek te gaan naar waar jij goed in bent.

Op mijn reis naar Zuid-Afrika was ik op een zondag in de Church Alive gemeente. Er werd een oproep gedaan om naar voren te komen voor gebed. Ik liep naar voren en kwam terecht bij de voorganger. Hij vroeg mij waar ik gebed voor wilde. Ik zei dat ik op zoek was naar “het plan” voor mijn leven. Er werd voor mij gebeden. Na de dienst wilde de voorganger nog even met mij praten. Ik vertelde hem dat ik bepaalde gaven en verlangens heb gekregen die ik eerder niet had. Toen sprak hij de legendarische woorden: nou, dan moet je dat gaan doen! Hoe simpel kan het zijn. Als God jou gereedschap geeft, mag je die inzetten om daar mee aan het werk te gaan.

Neem mijn ​juk​ op u en laat mij uw leermeester zijn, want ik ben zachtmoedig en eenvoudig. Bij mij zult u rust vinden. Want het ​juk​ dat ik u opleg, is zacht en de last die ik u te dragen geef, is licht.’

2 thoughts on “GOED GEREEDSCHAP

 1. Sylvia schreef:

  Alweer zo’n mooi stukje! Zou iedereen zich dat niet afvragen? Wat is Gods plan met mijn leven? Ik heb het God gevraagd, maar nog) geen antwoord gekregen. Wat ik wel weet is dat ik steeds dichter naar God toegroei. Als dát Zijn plan is, dan kan ik daar ook vrede mee hebben.

  1. Onne de Vries schreef:

   Hij zal het je geven als jij daar klaar voor bent. Heel mooi dat je er naar verlangd.
   Doe je best en God doet de rest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *