Israël

GRENSBEWAKING

Zooooo ffff bijkomen van een zeer bijzondere reis naar Israël. Voor mij was dit de tiende keer dat ik naar dit prachtige land mocht reizen. In deze blog zal ik proberen iets te laten proeven van wat ik allemaal heb meegemaakt. Dit is een vervolg op mijn vorige blog. De eerste drie dagen waren we in het noorden van Israël en op de dag dat we gingen vertrekken naar het zuiden gebeurde er een “wonder”. We hadden net gegeten in een winkelcentrum en moesten nog een Israëlische simkaart hebben zodat we onze contactpersonen kunnen bellen. Ik liep met Theo mee en we vroegen een man of hij wist waar we die konden kopen. We raakten in gesprek en hij vraagt: wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan? We vertellen hem waarvoor we hier zijn en hij is zeer verbaasd. Hij vertelt dat hij ook gelooft en vindt het geweldig wat wij doen. Na een bemoedigend gesprek nemen we afscheid en lopen naar de auto.
We zijn bijna bij de auto en zien de man en zijn zoon weer op ons af komen. De zoon drukt ons twee apparaatjes in de handen en zegt: dit zijn Audiobijbels in het Hebreeuws en in het Arabisch. Jullie mogen deze gratis meenemen om aan mensen te geven die nieuwsgierig zijn naar de Bijbel. We lopen met hen mee en hij doet de kofferbak van zijn auto open en zegt: je mag zoveel meenemen als je wilt. Omdat we ook naar Palestijns gebied gaan, waar ook veel Moslims wonen, maken we dankbaar gebruik van zijn aanbod. Vind je dit niet wonderlijk?

De volgende dag rijden we naar het zuiden en hebben een ontmoeting met een Nederlandse man die in Israël woont. Aan de oever van de Jordaan hebben we een gesprek. Hier krijg ik de inspiratie voor deze blog. De Jordaan is op deze plek nog geen tien meter breed. De grens van Israël en Jordanië ligt in het midden. Aan beide kanten zitten soldaten met geweren en scherpe munitie. Als een man onder de kurklijn door gaat, snellen de soldaten toe om hem terug te roepen. Aan de andere kant van de grens gebeurt even later precies het zelfde. In dit mooie land moet elke grens bewaakt worden door gewapende soldaten en is het, door alle grensovergangen en checkpoints, zeer ingewikkeld om van A naar B te komen.

De laatste dagen van mijn avontuur verblijven we in de geboorteplaats van Jezus. In Bethlehem woont een Palestijnse Christenbroer met zijn gezin. We wonen en slapen in de onderste etage van zijn huis. Hier zijn we altijd welkom. Met deze Christenbroer zijn we: de woestijn in geweest, gezinnen bezocht, met mensen gebeden, op straat gezocht naar nieuwe contacten, veel lol gehad en serieuze gesprekken gehad.

We mochten op de voorlaatste dag de “Bethlehem University” bezoeken. Op deze universiteit zitten studenten van verschillende religies. Hier vallen alle grenzen weg. Wat een geweldige sfeer. Allemaal prachtige mensen die heel veel vragen hebben. Ik mocht vertellen over Jezus. Dat Hij de sleutel is naar vrede in dit land en vrede in jouw hart. Ik mocht vertellen over Jezus die is geboren op de plek waar we op dat moment waren. Ik mocht getuigen van Jezus die, tien kilometer verderop, het ultieme offer bracht. Ik mocht getuigen dat Jezus niet in het graf is gebleven, maar is opgestaan. Ik mocht vertellen dat Hij ook terug zal komen op de Olijfberg. Als jij dit gelooft mag je zeker weten dat je, als je de grens van het aardse leven over gaat, naar een plek gaat waar geen grenzen en geen grensbewaking is. Dan zullen alle mensen één zijn, spreken allemaal dezelfde taal zal er geen religie en traditie meer zijn. Wat een dag zal dat zijn!!!

Niemand zal meer sterven, en er zal geen verdriet en geen pijn meer zijn. Want alles van vroeger is verdwenen.’
(Opb. 21 BGT)

Ik heb mogen bidden met moslimjongeren en verschillende Audiobijbels mogen weggeven. Dit smaakt naar meer! Daarom ben ik op zoek naar jonge mensen die met mij mee willen naar deze Universiteit om met deze studenten te praten. Heb jij een hart voor mensen? De vrijmoedigheid om zomaar met een onbekende een gesprek te beginnen? De moed en de mogelijkheid om buiten de schoolvakantie mee te gaan naar Israël? Stuur dan een mail naar onnedevries@live.nl

Let my eyes see Your kingdom shine all around
Let my heart overflow with passion for Your name
Let my life be a song, revealing who You are

Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *