Nederland

HEEL ERG IRRITANT!

Heel nieuwsgierig wat jullie hier van vinden! Deze blog gaat over heeeeeel iets anders dan waar ik meestal over schrijf. Omdat ik nogal eens wat tijd over heb, kijk ik redelijk veel tv. Nu zou je kunnen zeggen dat ik mijn tijd beter aan iets anders kan besteden en misschien heb je ook wel gelijk, maar toch! Bij voorbaat mijn excuses, maar dit moet ik ff kwijt. Ik erger mij mateloos aan al die “schreeuwerige” reclames op tv, radio en internet. Vooral de zenders RTL, SBS en al die andere op winst beluste zenders kunnen er wat van. Weet je dat op die zenders er per uur 21 minuten aan reclames worden uitgezonden? En dat ze met elkaar afspreken dat de reclameblokken gelijktijdig zijn. Zappen helpt niet bij die zenders! De hele wereld zit vol met commercials.

Valt het jou ook op als je naar bijvoorbeeld een film zit te kijken en er komt weer zo’n irritant reclameblok tussendoor, dat je het volume van je tv wel drie blokjes lager mag zetten omdat het geluid in één keer veel harder staat? Ik snap wel dat al die “geweldige”programma’s geld kosten en dat er gesponsord moet worden, maar het kan ook teveel zijn. Ik kijk vaak naar Engelse zenders (BBC en ITV) waar ook best veel reclame wordt gemaakt. Maar het valt mij op dat deze reclames veel minder schreeuwerig en frequent zijn en minder lang duren. Om deze blog helemaal compleet te maken, volgt hier mijn meest irritante top 10.

1 Kruidvat 2 All secure 3 Specsavers 4 Dreft 5 Eyelove brillen
6 Secondlove 7 Calgon 8 Pricewise 9 Pearle 10 de vele vele vele trailers van eigen programma’s aan het eind van een reclameblok.

Ik zit als ik tv kijk met de afstandbediening in de aanslag. Zodra er zo’n top 10-reclame dreigt te beginnen, druk ik zo snel mogelijk de “mute”knop in, zodat ik het in ieder geval niet hoor. Dit voorkomt veel irritatie. Als ik bij hoge uitzondering een film kijk op de “commerciële” zenders, ga ik tijdens een reclameblok zeven minuten iets anders doen. Was ophangen, naar het toilet, aardappels schillen, eten koken of op de fiets naar Bakkeveen en terug. Tijd genoeg!

Als Christen maak je eigenlijk ook reclame, en er wordt extra op jou gelet. In één van mijn vorige blogs heb ik iets geschreven over discussies op internet van Christenen onderling en wat voor impact dat heeft. Maken we goede reclame? (http://onnedevries.nl/boos-verdrietig-en-teleurgesteld/). Dit is er een klein stukje uit:

‘’Een buitenstaander snapt niets van al die “christenen” die soms ruzie maken om de domste dingen. En wat nog erger is: dit publiekelijk doen op sociale media, forums, websites enz. Begrijp mij niet verkeerd: ik heb er niets op tegen dat er nagedacht of gestudeerd wordt in Gods Woord, maar als je het niet met elkaar eens bent vecht dat dan niet online uit. In Israël en ook bij deze jonge man heb ik mijn excuses gemaakt voor alle stommiteiten die “christenen” hebben uitgehaald en soms nog steeds domme dingen doen. De Bijbel staat vol met teksten om ons te helpen de “Geur van Christus” te verspreiden. Helaas moet ik constateren dat er mensen zijn die er een hobby van hebben gemaakt om mensen tegen de haren in te strijken en een stinkende geur verspreiden. Ik vraag mij af: wat wil je hier mee bereiken? Is er ooit iemand tot levend geloof gekomen door deze discussies? Wat zijn jouw vruchten? Is dit goede reclame om ook Christen te worden?”

Als je een goed product hebt, is er niets mis mee om daar reclame voor te maken. Maar ik vraag mij af of dit op de manier moet zoals het nu gebeurt. Als Christen heb je het beste “product” om reclame voor te maken. Maar als de manier om dit “product” aan de man/vrouw te brengen mensen irriteert, moet je het misschien wel op een andere manier doen. Veel geschreeuw en eindeloos herhalen wekt vaak irritatie op, en zal niet werken. Hoe dan wel? Misschien kan dit lied je helpen.

The time is now. Come Church arise. Love with His hands. See with His eyes. Bind it around you. Let it never leave you. And they will know us by our love.

Nu is de tijd, kom kerk, sta op. Heb lief met Zijn Handen. Kijk met Zijn Ogen.
Omkleed je er mee, en laat het niet meer los. En de wereld zal ons herkennen aan onze liefde.

4 thoughts on “HEEL ERG IRRITANT!

 1. Pierre schreef:

  Dankjewel Onne voor je blog,s je stapt er precies op, geeft een oordeel, zonder te veroordelen.

  1. Onne de Vries schreef:

   erg leuk dat je mijn blog leest en bedankt voor jouw reactie.

 2. adkort schreef:

  Eerste plaats wilde ik zeggen dat u nog steeds direkt tv kijkt, dat doe ik al jaren niet meer. ik neem alle programma op met externe nader te noemen appraaat, bepaalde codes tegen copieren is software matig op te lossen, 2e punt volume van reclame. ik gebruik al jaren een digitale multy band compressor/ limiter. geen vervelende harde frequentie die programma makers trachten uit te zenden.

  1. Onne de Vries schreef:

   bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *