His story

Gebruiksaanwijzing?

Wat doe jij als je een nieuw elektrisch apparaat hebt gekocht? Dan lees je natuurlijk eerst de uitgebreide gebruiksaanwijzing voordat je de stekker er in doet? Bijna niemand doet dit en vooral mannen niet. We proberen het eerst zonder te doen. Als we er echt niet uit komen raadplegen we de gebruiksaanwijzing.

Voor bijna elk gebruiksvoorwerp, en zelfs de meest eenvoudige dingen, is een uitgebreide gebruiksaanwijzing beschikbaar. Als je dan helemaal vast loopt is het heel handig om deze er bij te pakken. Hoe zit dit dan met het meest ingewikkelde apparaat wat er bestaat: de mens?

Bij de geboorte van een splinternieuw mensje is geen gebruiksaanwijzing. De meeste ouders hebben geen idee hoe je een nieuw wondertje moet opvoeden. Voeden gaat nog wel, maar opvoeden, geen idee! In het prille begin gaat het nog wel. Als het nieuwe mensje begint te krijsen heeft het of honger of de broek vol. Een volle broek zal niet prettig aanvoelen en moet verholpen worden. Te eten geven is ook wel verstandig. Gelukkig zijn de meeste ouders heel blij met hun kinderen. Maar zodra ze zelf gaan denken en praten, wordt het een stuk moeilijker om de goede beslissingen te nemen. Een gejuich gaat op  als jouw spruit de eerste woordjes gaat zeggen. Maar als blijkt dat één van die eerste woorden “NEE” is, gaat de discussie los. Als dit midden in de supermarkt gebeurt, is dat heel gênant. Naar mate jouw kind opgroeit, ontstaan er meer storingen. Om die storingen op te lossen zou een uitgebreide gebruiksaanwijzing wel handig zijn.

Had de “Maker” van deze mooie creatie er geen gebruiksaanwijzing bij kunnen geven? Of zou die er toch zijn? In de Bijbel staan verschillende gedragsregels. Bijna iedereen kan wel een paar woorden van de “Tien Geboden” opnoemen. Deze woorden zijn er om God en mensen lief te hebben. Als je steelt, als je moord, als je ontrouw bent, als je liegt of jaloers bent op wat een ander heeft, is de liefde ver te zoeken. God lief hebben boven alles is nog moeilijker. Dan is het nodig om Hem volkomen te vertrouwen. God wil jouw vader zijn en wil voor jou het allerbeste. Een aardse vader heeft ook alles voor zijn kinderen over (als het goed is).

Maar wat is dan die “Gebruiksaanwijzing”? De menselijke vorm van God is Jezus. Op heel veel apparaten zit een “resetknop”. Jezus heeft de Goddelijke resetknop. Als je gelooft wat Hij hier op aarde heeft gebracht, en je neemt zijn vergeving en offer aan, mag je op de resetknop drukken en opnieuw beginnen. Dan komt de Geestelijke vorm van God jou helpen om anders te denken en te leven. Hij zal je de kracht geven om: als je geslagen wordt je de andere wang toe te keren, jouw vijanden te zegenen in plaats van te vervloeken. Je zult, geduldig, vriendelijk, blij, goed, vergevingsgezind, rustig, beheerst en liefdevol zijn (naar Gal 5:22).

Toen de aarde werd gemaakt was er maar één regel. Blijf van die éne boom af! Na de overtreding van deze regel kwamen er heel veel regels. Jezus bracht dit terug naar twee regels: God lief hebben boven alles en de naaste liefhebben als jezelf. Als iedereen deze gebruiksaanwijzing opvolgt gaat de wereld er heel anders uit zien. Perfect gaat het in dit leven niet worden. In het leven hierna zal alles goed zijn.

Druk jij op de resetknop?

Het is de beste keuze die je kunt maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *