Bidden

LEEG

Daar zit je dan. Het is negen uur in de avond en je mag niet meer naar buiten omdat de “avondklok” is ingegaan. Bezoek hoef je niet te verwachten en die Netflix serie komt je zo langzamerhand ook de keel uit. Heb jij dat ook wel eens? Het gevoel dat je helemaal leeg bent? Een leegte die je onrustig maakt. Een leegte die je depressief maakt. Een leegte waarbij je je afvraagt: heeft het allemaal nog wel zin. In deze “corona” tijd vallen er veel dingen weg. Heel veel leuke uitjes kunnen niet door gaan. Heel veel afleiding is er niet meer. Geen concerten, geen bioscoop bezoek, niet naar een café, sporten in teamverband kan niet en ga zo nog maar even door.

Komt er ooit een eind aan deze leegte en wat zou ik eraan kunnen veranderen?

Er zijn mensen die de leegte proberen te vullen met middelen die verdoven. Maar als die verdoving is uitgewerkt voel je je vaak nog beroerder. Veel eten is ook geen oplossing. Het vult misschien wel de maag maar niet de leegte die je voelt. Eten en drinken zijn nodig om het lichaam gezond te houden. Je hebt regelmatig goede voeding nodig om te overleven. Het geeft een voldaan gevoel als je lekker hebt gegeten en verzadigd bent. Toch zal je naar verloop van tijd weer honger of dorst krijgen en zul je weer moeten eten of drinken. Dit voorbeeld gaat over het lichamelijke deel van de mens. Maar een mens bestaat niet alleen uit een lichaam maar heeft ook een ziel en een geest. De geest en ziel zegt iets over hoe en wie jij bent. Jouw gevoel, jouw gedachten, jouw emoties, jouw verlangens e.d. Als je “lekker in je vel” zit zul je geen problemen hebben. Maar als dat niet zo is, en je voelt je leeg, wordt het anders.

In de Bijbel staan verschillende verhalen over eten en drinken. Jezus doet een wonder door van twee broodjes en vijf visjes duizenden mensen eten te geven. Hij geeft ervaren vissers de opdracht om overdag (wat niet gebruikelijk was) het net uit te gooien waarna ze enorm veel vissen vangen. Dit zijn wonderlijke voorbeelden. Nog wonderlijker is dat Hij mensen “levend” water aanbied. Water waarna je nooit weer dorst zult krijgen. Brood waarna je nooit meer honger zult hebben.

Maar als je drinkt van het water dat ik geef, krijg je nooit meer dorst. Want het water dat ik geef, blijft altijd in je. Het geeft je het eeuwige leven (Joh 4:14 BGT).’

Hij zegt van zichzelf dat Hij dat levende water en het levende brood is. Dit is wel een beetje moeilijk te begrijpen. Dit water en brood gaan niet over het fysieke maar over geestelijk eten en drinken. Eten en drinken dat de leegte kan vullen. Omdat we door onze fouten (zonden) gescheiden zijn van onze Maker geeft dat een leeg gevoel. Alleen doordat Jezus heeft betaald voor onze fouten kan de relatie met God weer hersteld worden. Als jij dit geloofd, en je erkend dat je het levende brood en het levende water (Jezus) nodig hebt, zul je geen honger en dorst meer hebben. De leegte wordt gevuld met een eeuwig vooruitzicht.

Jezus zei: ‘Ik ben het brood dat eeuwig leven geeft. Als je bij mij komt, zul je nooit meer honger hebben. Als je in mij gelooft, zul je nooit meer dorst hebben(Joh 6:35 BGT).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *