Israël

Met open armen

De zesde dag van mijn reis naar Israël was Jerusalem de bestemming. We waren al vroeg in de Stad van Goud en gingen eerst richting het Tempelplein. Oeps om 9 uur al zo’n lange rij bij de ingang, wat is er aan de hand? Even aan mensen die ook in de rij stonden gevraagd wat de reden was dat het nu al zo druk is. Het bleek een speciale dag te zijn, de herdenking van de vernietiging van de tempel. Veel Joden stonden in de rij met allemaal toeristen die ook op het plein wilden zijn. Omdat de laatste weken het zeer onrustig is geweest en er een aanslag was, zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Alle orthodoxe Joden moesten hun paspoort laten checken en werd ingenomen. Er waren mensen die dachten dat ze voor mochten dringen en daar kan ik niet zo goed tegen. Toen ik bij het hek stond en er mensen probeerden mij voorbij te lopen, ben ik in gesprek gegaan met een paar brutale voordringers. Omdat ik nogal opvallend gekleed was (oranje pet, oranje shirt en oranje handdoek) viel dit op en kreeg ik afkeurende maar ook instemmende blikken.

Er volgden mooie gesprekken met een paar mooie Joodse mensen en ik mocht tegen ze zeggen dat ik van ze houd. Op het Tempelplein was heel veel politie en was het behoorlijk explosief. Toch nog even kunnen rondkijken en wat foto’s gemaakt. Na dit spannende avontuur hebben we heerlijk gegeten in het gras naast de muur van de Oude stad. Rond 1 uur liepen we naar de Graftuin waar we een rondleiding kregen en ik het avondmaal mocht inleiden.

Eerst deelde ik mijn verhaal en daarna las ik Matheus 27: 51-54 wat gaat over het moment dat Jezus sterft en het voorhangsel van de Tempel scheurt van boven naar beneden. God spreidde zijn armen uit om het gordijn, wat scheiding maakt tussen het Heilige en het Heilige der Heiligen te scheuren, zodat de toegang tot de Genadetroon vrij komt. Jezus spreidde zijn beide armen aan het kruis. De vader van de verloren zoon spreidde zijn armen om zijn zoon weer als zoon aan te nemen. God de Vader maakte door het gordijn te scheuren mogelijk om Hem vrij te naderen en jou en mij te omarmen.

Door brood te eten en wijn te drinken mogen we er aan denken dat Jezus zichzelf gaf om, in mijn en jouw plaats, de straf op de zonde te betalen. Na de viering van het avondmaal gingen we naar de Olijfberg om een mooie teamfoto te maken. Hier raakte ik in gesprek met een jonge vrouw. Ze had niets met het geloof. Ik mocht haar vertellen wat mijn connectie is met Israël en heb haar in 5 minuten het evangelie kunnen uitleggen. Het was een mooie en vruchtbare dag en ik zie uit wat morgen gaat brengen.

3 thoughts on “Met open armen

 1. Tineke Stam schreef:

  mooi verhaal , ook het delen van brood en wijn. Nog heel veel gezegende momenten!

 2. Omer Thomassetti schreef:

  Nou Onne, mooi verhaal. Spannend op de Tempelberg ook. Wij zijn er nog niet geweest en ik weet niet of ik dat wel zal doen…. misschien… De Graftuin, ja … wij waren er niet. Wie heeft je rond geleid? In het Nederlands of Engels? Wat je deelde over de gespreide armen van God, is erg mooi. Het doet me er over nadenken om daar ook iets over te zeggen bij gelegenheid i de tuin als we straks 27 aug weer terug gaan naar de Graftuin. Gos zegen, broer!

  1. Onne de Vries schreef:

   leuk dat je reageert Omer, de gids in de Graftuin was Nederlands en volgens mij heet hij Peter, kan dat?
   heel veel zegen nog in de Graftuin, en tot ziens gr Onne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *