Nederland

NET NIET!

De afgelopen maanden verblijf ik regelmatig op een camping aan de Vecht. Het voorseizoen van 1 april tot 9 juli mag ik hier het vakantiegevoel hebben. Op de dag waarop ik geboekt heb mocht ik alles even bekijken en kwam ik ook in de kantine. Daar lag een plaat van bijna 10 meter lang en 3 meter breed. De eigenaar van de camping had een puzzel gekocht van 42000 stukjes.

Een Gigapuzzel. Dit was een gouden greep. Heel veel mensen hebben meegedaan om het op tijd klaar te krijgen. Zelf mocht ik ook een paar stukjes leggen. Het mooiste van deze mooie actie was dat er een saamhorigheid ontstond die van tevoren niet verwacht was. Als je samen hetzelfde doel hebt geeft dat een band. Ruim 3 maanden heeft het geduurd voordat het helemaal klaar was.

Maar er is iets aan de hand met deze puzzel. Het zijn er geen 42000 stukjes, maar er zijn 41999 stukjes. Er mist 1 puzzelstukje. Je zult misschien denken: dat is jammer! Is het heel erg dat er 1 puzzelstukje mist?

In de Bijbel staan verhalen die Jezus gebruikt om iets duidelijk te maken. Een van die verhalen gaat over een verloren schaap. Ik weet niet of dit schaap een beetje dwars was of dat het gewoon verdwaald is. Je zou kunnen zeggen dat het verloren schaap in ieder geval niet dicht bij de herder is gebleven. Als je je eigen gang gaat heb je kans dat je in de problemen raakt. Jezus vertelt dat de herder 100 schapen heeft en dat er één weg is. Dan gebeurt er iets vreemds. Hij laat de 99 achter en gaat die ene zoeken. Die ene is blijkbaar erg belangrijk (Dit is te lezen in Lucas 15).

Wat heeft dit nu te maken met het zoekgeraakte puzzelstukje? Hoewel je heel erg goed moet zoeken waar het stukje mist, is de puzzel niet compleet. Als je naar de afbeeldingen kijkt zie je heel veel mooie gebouwen. Een boodschap zou kunnen zijn dat ook de wereld gebroken is. De wereld is niet meer zo als het was. In het begin van de schepping was er geen gebrokenheid en was het compleet.

De mens maakte de foute keuze en moest de perfecte wereld verlaten. Toch heeft God voor een oplossing gezorgd. Hij stuurde Jezus om alles weer in orde te maken. Hij zoekt verloren mensen om het plaatje weer compleet te maken. Hij zoekt die ene. Jij bent belangrijk! Jezus is bereid om de andere schapen achter te laten om jou te zoeken. Als jij nog niet bij de kudde hoort mag je weten dat Jezus ook jou zoekt.

Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon gegeven heeft, opdat iedereen die in hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft (Joh 3:16). 

Zonder jou is de kudde niet compleet. Zonder dat ene puzzelstukje is de puzzel niet compleet. Ben jij dat puzzelstukje en weet je niet hoe je de puzzel compleet kunt maken? Er zijn mensen die jou willen helpen en kunnen vertellen hoe. Stuur maar een persoonlijk bericht als je vragen hebt (onnedevries@live.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *