Nederland

TE LUI OM TE LUISTEREN

Heb jij dat ook wel eens? Je vertelt iets en je krijgt het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt? Als je dit wel eens hebt meegemaakt geeft dat een naar gevoel. Het geeft je het gevoel dat je niet serieus genomen wordt. Het geeft je het gevoel dat jij niet interessant genoeg bent. Je bent met iemand in gesprek en zijn of haar telefoon begint te piepen. Er wordt acuut opgenomen. Het is dan net of jij niet meer bestaat. Ik vind dat hoogst ongemakkelijk en niet erg sociaal. En dat is nog netjes uitgedrukt. De dikke van Dale zegt over het woord luisteren: met aandacht, gericht horen zodat iets tot je doordringt. Het kost je enige moeite om goed naar iemand te luisteren. Het kost moeite om daar dan ook iets mee te doen.

De aanleiding voor deze blog is eigenlijk de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. 

Wat is er aan de hand in Nederland? Het lijkt wel of er een blinde paniek is ontstaan vanwege de snel oplopende Covid besmettingen. In paniek zijn de zogenaamde versoepelingen gedeeltelijk weer teruggedraaid. Festivals zijn gecanseld, meerdaagse evenementen zijn verboden, thuiswerken wordt aangeraden enzovoort.  Je hoort van alle kanten kritiek op het beleid en ik kan mij daar wel iets bij voorstellen. Ook in Den Haag wordt er veel gepraat en weinig geluisterd. Goede argumenten van andere wetenschappers dan het RIVM worden niet of nauwelijks goed bekeken. Met het feit, dat er in de buitenlucht en in een goed geventileerde ruimte weinig of geen besmetting plaatsvindt, wordt weinig of niets gedaan. 

Ook de “Boerenwereld” is in grote nood. Onderweg hoor is schrijnende verhalen van mensen die niet gehoord worden. Er zijn boeren die het niet meer zien zitten en er een eind aan maken. Dit is toch niet wat Den Haag wil?  Het stikstof probleem (als dat al bestaat?)  hangt als een molensteen om de nek van menig boerengezin. Er zijn verschillende boerenorganisaties die wel mee willen denken maar niet serieus genomen worden. Om gek van te worden. 


Voor al deze problemen heb ik ook geen oplossing. Een goed begin zou kunnen zijn dat we naar elkaar gaan luisteren. Goed naar iemand luisteren is voor veel mensen heel moeilijk. 

‘TE VAAK GEBEURT HET DAT WE LUISTEREN OM TE REAGEREN IN PLAATS VAN OM TE BEGRIJPEN’

Staat hierover ook iets in de Bijbel? 

In Spreuken 18:13 staat: Als je antwoord geeft voordat je hebt geluisterd, ben je een dwaas. Je maakt jezelf belachelijk. En vers 21: Je tong heeft de macht over leven en dood. Als je jouw mond zijn gang laat gaan, zul je daarvan de gevolgen dragen (basisbijbel).


Een mens heeft niet voor niets twee oren en maar één mond gekregen. Ga in gesprek met elkaar en luister. Door naar elkaar te luisteren laat je iemand in zijn of haar waarde en krijg je begrip voor elkaars situatie. 


Hoe nu verder? Waar gaat dit naartoe?

Jezus zegt: komt allen tot mij die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven.

Een andere betekenis van het woord luisteren is: gehoorzamen. Als je Jezus als Heer aanneemt en naar Hem luistert, Hem gehoorzaamt, krijg je rust en vrede in je leven. Wat er ook gebeurt en nog zal gebeuren, Hij is overwinnaar!!!

The future begins with His story!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *