His story

WAAROM NAAR ENSCHEDE?

WAAROM MOEST IK NAAR ENSCHEDE?

Om een onverklaarbare reden kreeg ik in gedachten dat ik naar Enschede moest.
Was het om de zeer slechte resultaten van de plaatselijke FC? Ze staan helemaal onderaan in de eredivisie. Nee, dat was het niet! Zelf wist ik het ook niet en ben vol verwachting naar het prachtige Twentse land gegaan.

Op dinsdag na Pasen kwam ik aan bij de camping “het kippeboertje” en installeerde mijn “campertje”. Het was redelijk weer en ik ben hierna direct op mijn fiets gesprongen om de omgeving te verkennen. Na wat omzwervingen kwam ik in een parkje terecht met een heuvel. Ik beklom als een volleerd klimmer de steile helling en raakte daar in gesprek met een “oudere” Syrische man. Het was een bijzonder gesprek. Hij zei dat hij Christen was maar geloofde niet dat Jezus, Gods zoon is en geloofde ook niet in een leven na de dood.

MOEST IK VOOR HEM NAAR ENSCHEDE?

In de avond fietste ik naar het centrum en keek daar even rond. Toen ik terug ging had ik nog trek en bestelde in een “Halal Kippenrestaurant” gefrituurde kipfilet met knoflooksaus, heerlijk was dat! Er werkten vijf (naar wat later bleek) Syrische mannen en één heel klein Syrisch meisje die de bediening deed. Na dat ik gegeten had vatte ik de moed om haar een kaartje te geven met de tekst “you are beautiful”. Dit vond ik heel spannend want je weet natuurlijk niet hoe zij, maar ook niet hoe die vijf mannen zullen reageren. Toen ik “veilig” buiten was en op mijn fiets stapte zag ik het meisje met een grote glimlach op haar gezicht.

MOEST IK VOOR HAAR NAAR ENSCHEDE?

De volgende dag had ik een goed gesprek met de Camping eigenaar over geloofszekerheid. Hij en zijn vrouw gaan soms naar de kerk.

MOEST IK VOOR HEM NAAR ENSCHEDE?

Vandaag begint met veel regen en het is tien graden kouder dan gisteren. Ik had de moed al bijna opgegeven, want met dit slechte weer zijn er niet veel mensen buiten. Na een fietstocht van veertig kilometer beland ik in het centrum van Enschede. Omdat ik koud en nat ben ga ik een overdekt winkelcentrum binnen. Op een trap zit een beschonken man naast een vrouw die ook al een biertje op had. Zij vertelt dat ze alcohol verslaafd is en al vijf keer heeft geprobeerd om er vanaf te komen. Ze is moeder van vier kinderen maar kan hier niet voor zorgen. Ik kan zien dat dit haar pijn doet. Op een gegeven moment komt een stadswacht melden dat we daar niet mogen zitten en worden we naar buiten gestuurd. Buiten is het inmiddels droog en ik probeer het gesprek te hervatten. Nog geen vijf minuten later staat de politie voor onze neuzen en wordt er proces verbaal opgemaakt. Er is zelf een man die mee moet naar het bureau. Alcohol drinken op straat is verboden.

Doordat we uit elkaar werden gejaagd had ik de mogelijkheid om alleen met de vrouw te praten. Ik vertelde dat ik het op mijn hart had gekregen om naar Enschede te gaan en dat zij de reden was. God heeft jou gezien in jouw ellende en pijn. Hij weet dat jij het alleen niet redt. Hij wil jou dolgraag helpen en wil dat je leeft! Deze woorden raakten haar diep. Ze zei: dit is geen toeval meer, door naar de “Passion” te kijken ben ik gaan nadenken en gisteravond heb ik voor het eerst in mijn leven een gebed uitgesproken. En nu kom ik jou tegen en jij zegt dat God mij niet vergeet en mij wil helpen. Ik zeg tegen haar: Hij heeft jouw gebed gehoord en je mag Hem alles vragen, elke dag op elk moment. Ze is helemaal overdonderd en verbaasd. “Dit moet ik even verwerken hoor!” Ik weet dat dit genoeg is en we lopen beiden weg. Ik weet zeker dat Jezus met haar mee loopt en antwoord zal geven als zij roept.

MOEST IK VOOR HAAR NAAR ENSCHEDE?

Op de weg terug naar de camping (je zult het misschien niet geloven) staat plotseling die “oudere” Syrische man naast mij voor het stoplicht te wachten. Hij roept: God bestaat echt, dit is geen toeval meer. Hij belooft om de Bijbel te gaan lezen en gaat nadenken over wat ik tegen hem mocht zeggen. We fietsen samen verder en met een ferme handdruk nemen we afscheid.

MOEST IK VOOR HEM NAAR ENSCHEDE?

Wat denk jij?

Wat ons drijft is de ​liefde van ​Christus, omdat we ervan overtuigd zijn dat één mens voor alle mensen is gestorven
(2 Kor. 5:14a vert. NBV),

To be continued

One thought on “WAAROM NAAR ENSCHEDE?

  1. Chris schreef:

    Gaaf Onne, uitstappen in geloof word niet veel praktischer dan dit. Mooi dat je doet wat God op je hart legt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *