His story

Weg met die Haan!

De buren hebben een haan die heel erg vroeg zijn opwachting maakt. Als de eerste lichtstralen het dag aankondigen, komt hij in actie. Als je even lekker uit wil slapen kan het storend zijn maar meestal heb ik er geen hinder van. In een ver verleden hadden wij ook een ren met kippen. En natuurlijk ook een haan. Deze haan dacht dat hij over iedereen de baas kon spelen. Hij kwam dan ook vervaarlijk op je af als je bij zijn kippen in de buurt was. Ik moest te zijner tijd ook wel eens laten merken wie eigenlijk de baas is. Dan pakte ik hem even stevig vast en liep met hem onder mijn arm over het erf. Als ik het mormel dan weer losliet was hij zeer verontwaardigd en maakte extra veel lawaai. Het gevolg was dat hij zich dan de eerste weken weer rustig hield. Maar na enige tijd was hij het weer vergeten en begon het spel weer opnieuw. Zijn geheugen was niet zo goed.

Waar moet jij aan denken als je een haan hoort kraaien? Op vele kerken in Nederland zie je op de toren een verguld haantje. Ook op de ingestorte toren, van de met vuur verwoeste kerk in Frankrijk, zat een haan. De hele wereld is in shock over deze brand maar gelukkig is de haan terug gevonden. Dit was er in het nieuws: Franse media melden dat de windhaan die op de ingestorte toren van de Notre-Dame stond terug is gevonden. ,,De haan is gered. Ik zag de hoofdarchitect van historische monumenten naar beneden komen met de haan in zijn armen.’’ Ook de religieuze relikwieën zijn gered. Het is maar waar je houvast aan hebt.

Dit was er in het nieuws: Franse media melden dat de windhaan die op de ingestorte toren van de Notre-Dame stond terug is gevonden. ,,De haan is gered. Ik zag de hoofdarchitect van historische monumenten naar beneden komen met de haan in zijn armen.’’

Waarom zou je steeds herinnerd moeten worden aan de fouten van een man die Jezus verloochend heeft. Of is het bedoeld om mensen te waarschuwen? Ik weet het niet. Wel vraag ik mij soms af wat er vervelender is: verraden worden of verloochend worden. Judas was het die Jezus verkocht voor dertig zilverlingen. Gaf Jezus een kus om hem uit te leveren. Petrus (veelal haantje de voorste) deed alsof hij Jezus niet kende en vloekte zelfs om dit te bekrachtigen. Wat zou Jezus hiervan gevonden hebben? Petrus werd later weer in ere hersteld, maar Judas nam het recht in eigen hand en doodde zichzelf. Ze hadden beide erge spijt van het verraad en verloochening. Maar de reactie hierop was totaal anders. Toch ligt verraad en verloochening niet zo ver uit elkaar. Er kunnen in ons leven ook tijden zijn waarin je verraden wordt. Dat je doodgezwegen wordt en dat ze je niet meer “willen” kennen. Vrienden die jou negeren en leugens over jou verspreiden. Dan voel je je echt wel verraden of uitgeleverd.

Petrus werd later vergeven en zelfs als leider van “Zijn” schapen aangesteld. Als Jezus jou vergeeft, vergeet Hij ook wat je hebt gedaan en komt daar niet weer op terug. Jezus, zou nooit een haantje op een toren zetten om er aan herinnerd te worden wat er fout ging. Nee, als jij jouw fouten bekend maakt aan Hem, en zegt dat het je spijt, is het voor eens en altijd vergeven en vergeten.

De haan die voor de tweede keer kraaide kondigde: “Goede Vrijdag” aan. De dag waarop de schuld van de wereld werd betaald. De dag dat het gordijn in de tempel van boven naar beneden scheurde. De scheiding tussen God en mens was er niet meer. Door dit offer kan een mens weer een open relatie hebben met zijn of haar Maker. Dit is toch geweldig nieuws? Daarom: zegt het voort!

Als wij bij Jezus horen en we zwijgen over wie Hij is. En zwijgen over wat Hij voor jou en mij heeft gedaan, is dat ook niet verraad? Toen Jezus terug ging naar het Vaderhuis gaf Hij al zijn volgelingen een opdracht. Ga heen en maak alle volken tot mijn discipelen. Wat doe jij met deze opdracht?

Gezegend Pasen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *