His story

Wil je met Mij trouwen?

Vraag mij niet hoe het gebeurt, maar soms gaat het behoorlijk diep.

In een kort gesprekje met een tachtigplusser vroeg ik: bent u klaar om deze wereld te verlaten? Als je zo oud bent heb je heel veel meegemaakt. Veel hoogtepunten en zeker dieptepunten. Elk huisje heeft zijn kruisje. Ook in dit huisje. Ze vertelde over haar kinderen die het soms een beetje bont maken. Foute keuzes maken en in moeilijkheden komen door deze keuzes.

Ik heb diep respect voor deze ouderen. Je hebt een oorlog meegemaakt, de wereldbevolking is meer dan verdubbeld, auto’s, treinen, vliegtuigen, raketten naar de ruimte, radio, tv, internet, telefoon, gsm en ga nog maar even door. Als je nadenkt over wat ze allemaal hebben meegemaakt is dat bijna niet te vatten. Ieder mens maakt foute keuzes. Keuzes die tegen de wil van God ingaan en we zonde noemen. Keuzes die zonder God gemaakt worden zijn veelal niet goed voor ons of voor anderen. Zonder is zonde. Wanneer je op leeftijd bent gekomen heb je meer keuzes moeten maken dan een jonger iemand.  

Waarom deze titel voor de blog?

Op verschillende plekken in de Bijbel wordt er gesproken over een bruiloft. Feest vieren is blijkbaar belangrijk. Het eerste wonder dat Jezus doet is water in wijn veranderen op een bruiloft. Later vertelt Hij een gelijkenis over een bruiloft waarvoor veel mensen worden uitgenodigd. En in het laatste Bijbelboek wordt er gesproken over de bruiloft van het lam. De kern van deze teksten is dat iedereen wordt uitgenodigd om te komen. Dat je schoon (smetteloos) komt en je een bruiloftskleed aan moet hebben. Er is geen enkel mens op deze wereld die nog nooit iets verkeerd heeft gedaan. Er zijn vlekken gekomen op jouw leven. De ene meer dan de andere. Maar al maak je maar één vlek het maakt een wit kleed smerig.

De bruid zit te wachten op de bruidegom. Vol verwachting en een beetje gespannen is de bruid bezig met de bruiloft. Ze doet er alles aan om zich klaar te maken voor het grote feest. We hebben in dit  aardse leven de tijd om te beslissen waar we de eeuwigheid willen doorbrengen. Ben jij klaar om de bruidegom te ontmoeten. Is jouw bruidskleed smetteloos en schoon. Jezus heeft jou een aanzoek gedaan. Wat is jouw antwoord?

De oude vrouw denkt dat ze nog tien jaar heeft, maar dat weet niemand. Ben jij nog niet op de uitnodiging van Jezus ingegaan? Wacht niet langer! Ook jij weet niet wanneer jouw laatste dag zal zijn. Zeg tegen Hem wat je fout deed en Hij zal je schoonwassen. Dan ben je welkom op het bruiloftsfeest in de hemel. Maak je klaar voor die dag en doe het vandaag!

Laten we blij zijn en juichen, laten we hem eer geven. Want de tijd is aangebroken voor de bruiloft van het Lam; zijn bruid heeft zich getooid. Ze mag zich kleden in blinkend wit, smetteloos linnen.’ Want het witte linnen is het goede dat de heiligen gedaan hebben. Toen zei de engel tegen me: ‘Schrijf neer: Gelukkig zij die zijn uitgenodigd voor het bruiloftsmaal van het Lam (Opb.19:7-9 GNV).’

Tegen zijn dienaars zei hij: Voor het bruiloftsfeest stond alles klaar, maar de genodigden waren het niet waard. Ga dus naar de kruispunten van de wegen en nodig iedereen die je tegenkomt uit voor de bruiloft. En zij gingen eropuit en zij brachten alle mensen mee die ze tegenkwamen, slechte en goede. Zo liep de bruiloftszaal vol met gasten. Toen de koning binnenkwam om zijn gasten te zien, merkte hij iemand op die geen feestkleding droeg. Vriend, hoe ben je hier binnengekomen zonder je voor de bruiloft gekleed te hebben? Vroeg de koning hem. Maar de man zweeg. Toen zei de koning tegen zijn dienaars: Bind hem aan handen en voeten en gooi hem eruit, de duisternis in. Daar zal hij huilen en knarsetanden.’ En Jezus besloot: ‘Want velen zijn uitgenodigd, maar weinigen zijn uitverkoren (Math. 22:9-14 GNV).’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *