Nederland

WOORDEN HEBBEN KRACHT!

Afgelopen zaterdag mocht ik meewerken aan het tienerevenement Like Jesus van stichting Go and Tell. Met meer dan tweeduizend tieners had ik een mooie dag. Het thema voor deze dag was: “tuintje in je hart”. Het hart is de motor van je lichaam en het is van levensbelang dat het klopt. Als er een storing of een blokkade in zit klopt het niet en ga je dood. Het is cruciaal om jouw fysieke hart gezond te houden maar ook jouw geestelijke hart. Er zijn verschillende uitspraken over het hart.
Mijn hart gaat uit naar…, ik heb hart voor…., het hart op de goede plaats hebben, dat komt recht uit het hart, gebroken hart, hartzeer, etc.

Waarom is de titel van deze blog: woorden hebben kracht? De vergelijking werd gemaakt met een tuin waar allemaal bloemen en planten in staan. Toen de aarde werd geschapen mocht de mens wonen in de tuin van Eden en genieten van alle mooie bloemen en eten van de lekkere vruchten die er groeiden. Maar op een dag kwam de slang en begon woorden te spreken. De woorden die hij sprak raakten het hart van de mens. Woorden hebben kracht en zijn als zaad. Het zaad dat door de slang werd gestrooid was als onkruid. In Genesis 3 kun je lezen wat er mis ging door deze gebeurtenis. We plukken tot op de dag van vandaag de vruchten hiervan.
Door deze daad van ongehoorzaamheid kwam de dood in de schepping en stopt het hart op een gegeven moment met kloppen.

Wat ik hiermee wil zeggen is: ook in onze dagen worden er veel woorden gesproken. Er wordt veel beoordeeld en soms ook veroordeeld. We gebruiken woorden om te zeggen wat er in ons hart zit. Als jij en ik negatieve woorden over iemand uitspreken is dit ook zaad. Het valt mij op dat negatieve woorden veel langer mee gaan dan positieve woorden. Negatieve woorden zijn als onkruid en is zeer moeilijk te verwijderen. Dit onkruid kan iemand jarenlang achtervolgen en de oogst helemaal verpesten. Je zult het onkruid met wortel en al moeten verwijderen anders komt het steeds weer terug. Als je onkruid ziet bij iemand is het wijs om met diegene te gaan praten en niet over diegene. Heb je vraagtekens over iemands gedrag of handelen? Stel dan vragen zodat je antwoord kunt krijgen op die vraagtekens.
PRAAT NIET OVER, MAAR MET MIJ!

Beter een hart zonder woorden dan woorden zonder hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *