Nederland

Avondmaal +Cake en Cola

Op dit moment zit ik in de voortent van mijn knusse caravannetje. Gisteren was het “Goede Vrijdag”. De wifi op deze camping is redelijk goed en ik kan gelukkig de diensten van verschillende kerken streamen. Veel kerken vieren op “Goede Vrijdag” het avondmaal. Ik was hier eigenlijk niet klaar voor maar besloot op het laatste moment toch mee te doen. De toespraak van de voorgangster raakte mij en ik vond dat ik er niet onderuit kon. Maar!!!! Ik ben geen wijndrinker en had geen brood ingekocht. Wat nu? Er stond nog wel een fles cola in de koelkast en een stuk cake in het keukenkastje. Zou God het een bezwaar vinden dat ik het avondmaal zou vieren met cake en cola?

Wat denk jij? Het is zeker “not done” om de Bijbelse regels te negeren.

In de loop van vele jaren hebben kerken en allerlei “heilige” mannen regels en tradities bedacht waar de kerkmensen geacht worden zich te houden. Het is natuurlijk goed om je aan bepaalde regels te houden. Als iedereen maar wat doet,  zou het wel eens een grote chaos kunnen worden.

Ik kan mij voorstellen dat mensen die niets of weinig met het geloof hebben veel van al die regels niet kunnen volgen. Veel gelovigen spreken niet dezelfde taal. Dit geeft veel verwarring en is niet handig. Zelf ga ik wel eens de straat op om een praatje te maken met mensen die niets of weinig met het geloof hebben. Als ze erachter komen dat ik in Jezus geloof krijg je vaak de opmerking: als je gaat geloven dan mag je dit niet en dan mag je dat niet (wat dat dit of dat ook is).

God heeft regels gegeven omdat het goed voor mij en voor die ander is. Hij heeft het niet gegeven om ons klein te houden. Hij heeft ze gegeven omdat Hij van ons houdt. Een Vader wil het beste voor zijn kinderen. In de Bijbel staat een verhaal van de Goede herder. Die herder is dag en nacht bezig met zijn schapen. Hij doet er alles aan om voedsel, water en veilig onderdak te vinden voor zijn schapen. De schapen die van hem zijn hebben hier vrijwillig voor gekozen. Ze volgen hem waar hij maar naar toe gaat. Ze nemen alle regels voor lief omdat ze weten dat Hij het beste zoekt. Een schaap dat gedwongen wordt, gaat zich verzetten. Als je een schaap een touw om zijn nek doet, en je gaat er aan trekken, gaat hij zich verzetten.

Als jij kiest om Jezus te volgen en zijn cadeau van vergeving hebt aangenomen, gaat jouw denken en doen veranderen. Dan komt Zijn Geest jou helpen om de juiste keuzes te maken. Dan is het geen moeten gehoorzamen meer maar een willen gehoorzamen. Geen touw om je nek maar een vrijwillig volgen.

Jezus heeft zelf het avondmaal ingesteld. En natuurlijk is het beeld van brood en wijn zeer belangrijk. Het brood is het symbool van zijn lichaam en de wijn van zijn bloed dat  gevloeid heeft op die vreselijke “Goede Vrijdag”. Ik ben mij hier zeer van bewust, maar denk toch dat het om de gedachte gaat en niet per se om de vorm. Ik vind dat het wel kan! Avondmaal met Cake en Cola.

2 thoughts on “Avondmaal +Cake en Cola

  1. Sije van der Veen schreef:

    Fijne paasdagen Onne!

    1. Onne de Vries schreef:

      dankjewel Sije, jij ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *