Nederland

DEUR NAAR DE HEMEL

Afgelopen week ben ik er een paar dagen tussenuit geweest. Mijn bestemming was het prachtige plaatsje Urk. Jonge jonge, wat is het hier leuk en gezellig.
Wat een mooie mensen en wat een mooie plek. De eerste dag is altijd wat onwennig en wat doe je dan? Eerst maar even de omgeving verkennen en kijken wat er te doen is. De haven is het middelpunt van deze plaats. Heel veel bootjes en grote vissersboten. Midden op het terrein staat het havenkantoor. Dit kantoor is omringd met bankjes. Deze bankjes worden vooral in de avond bezet door “wijze oudere mannen” uit Urk. Netjes gevraagd of ik erbij mocht zitten en dat mocht. Je moet weten dat Urk een eigen dialect heeft en als ze heel snel praten versta je daar niets van. Maar veel verhalen kon ik goed volgen. Ik heb hier verschillende uurtjes doorgebracht en mooie gesprekjes gevoerd met de Urkers. Wat mij verbaasde is dat er in Urk dertien verschillende kerkstromingen zijn en het stikt er van grote luxe kerkgebouwen (19). Van twee mannen kreeg ik hun hele levensverhaal te horen en dan heb je het ook over de kerk. Ik vroeg één van die mannen hoe het toch kan dat er zoveel verschillende kerken zijn op Urk. Urkers zijn mensen die weten wat ze willen en zijn eerlijk en recht door zee. Zijn het jouw vrienden dan gaan ze voor je door het vuur, maar hebben ze iets tegen jou, dan komt dat niet meer goed. Wat ik van één van de mannen begreep is dat sommige kerkgangers niet door één deur kunnen omdat ze een andere mening hebben over een bepaald onderwerp. Ik vroeg: ”hoe moet dat dan straks als je samen naar de hemel gaat? Zijn er daar verschillende deuren? Jezus zegt toch: “Ik ben de deur?”” Hij moest lachen en gaf mij gelijk.

Ik denk dag God stiekem ook wel een beetje lol heeft van al die volgelingen die maar bakkeleien over van alles en nog wat. Wat zou Jezus vinden van; hoedje op hoedje af, orgel of praiseband, psalmen, gezangen of opwekking, rokje of broek, zwart-wit of kleurig, besprenkelen of onderdompelen. Of je nu oud gereformeerd, christelijk gereformeerd, gereformeerde gemeente, gereformeerd vrijgemaakt, hervormd, PKN, baptist, vol evangelisch, halfvol evangelisch, mager evangelisch of leeg evangelisch bent, het gaat erom dat je een relatie hebt met de Levende God. Veel kerkelijke mensen hebben van de Blijde Boodschap een boodschap gemaakt die je moet volbrengen. Je moet dit, je moet dat, je mag niet dit, je mag niet dat. Dit is geen relatie maar een religie. God is een god van relatie. God wil dat je van Hem houdt. Als jij van iemand houdt wil je graag bij Hem zijn. Je hebt er alles voor over om diegene waar je van houdt gelukkig te maken. Dan ga je vanzelf anders leven. Dan doe je geen dingen meer die een ander pijn bezorgen. Dan komt het uit je hart en hoeft het je niet opgelegd te worden. Ik beweer beslist niet dat het fout is wat al die verschillende kerken doen en geloven. Maar ik vraag mij wel af hoe God hier naar kijkt. Ik denk dat Hij best wel eens zijn Heilige Hoofd schudt en denkt waar zijn die dwaze schapen van mij allemaal mee bezig. Ze hoeven alleen maar de Herder te volgen, dan komen ze vanzelf op de Eeuwige bestemming.

Ik ben gekomen om mensen het eeuwige leven te geven. Want ik ben de deur naar het eeuwige leven. Wie in mij gelooft, wordt gered (Johannes 10 BGT).

Ik was naar Urk gegaan omdat ik het gevoel had dat er misschien één was waar ik verschil mocht maken. Op de dag voordat ik weer naar huis ging was er muziek op het sportveld achter de camping. In de middag was de jeugd van showband Urk aan het oefenen. Ik heb genoten van de passie en het enthousiasme van deze mensen. In de avond was ik weer op de camping en dacht dat het niet meer zou gebeuren, dat ik die éne zou spreken. Rond half tien hoorde ik weer muziek op het sportveld en besloot toch nog een keer te gaan kijken. Prachtig was het! Ik raakte in gesprek met een paar mensen die er die middag ook waren en werd uitgenodigd om mee te gaan naar het clubhuis. Hier mocht ik een diepgaand gesprek hebben met een prachtig mens. Was dit dan die éne? Ik denk van wel want dit was geen toeval. Om half twee in de nacht fietste ik als en gerookte makreel, want er werd behoorlijk gerookt, door het donkere bos met twee kilo cadeau gekregen vis en een dankbaar gevoel weer naar de camping. Het was een goede tijd op Urk en ik ga zeker nog een keer terug maar dan in het weekend. Ik wil graag een paar kerkdiensten mee maken.

Bedankt dat je deze iets langere blog wilde lezen. Wil je hierop reageren doe dat dan in een persoonlijk bericht of bezoekje. Ik wil beslist geen online discussie en verwijder elke vorm daarvan.

4 thoughts on “DEUR NAAR DE HEMEL

 1. Thea Hiemstra schreef:

  Mooie blog, Onne! Ik kan me er helemaal in vinden.
  Ik lees je stukjes altijd en geniet ervan. ❤️ Thea

  1. Onne de Vries schreef:

   leuk, dank je wel!

 2. Sylvia schreef:

  Ik lees je stukjes ook altijd, maar had deze even gemist. Mooi! Als je je ervoor openstelt, dan heb je zomaar een gesprekje. Dat zouden meer mensen moeten doen..

  1. Onne de Vries schreef:

   dank voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *