Nederland

Een lege stoel

De “kerstliedjes” schallen weer door de luidsprekers. Nummers als Driving Home For Christmas, All I Want For Christmas Is You, Last Christmas komen bijna om het uur voorbij. Andy Williams zingt: It’s the Most Wonderful Time of the Year. It’s the happiest season of all. When loved ones are near.


Winkelstraten worden verlicht met duizenden kleine lichtjes. Grote drukte met mensen die inkopen doen om het “kerstdiner” samen te stellen. Er worden cadeau’s gekocht voor onder de kerstboom. Overal zie je kerstballen, kerststallen, kerststollen, kerstboter, kerstkip, kerstkalkoen, kerstkonijn, kerstkransen, kerstkoekjes en ga zo maar door. Kortom: het gelukkigste seizoen van het jaar, maar is dit wel echt zo voor iedereen?

Gisteren zag ik het programma “Kijken in de ziel” van de NTR. Hierin werd gesproken over rouw en hoe mensen, die iemand hebben verloren, dit hebben ervaren. Zeer indrukwekkende verhalen. Wat mij het meest raakte was het verhaal van een man die, toen hij 9 jaar was, zijn vader en moeder verloor bij een vliegtuigongeluk. Dit was al 40 jaar geleden, maar hij werd nog steeds emotioneel toen hij dit vertelde. Met name de verjaardagen en feestdagen zijn nog steeds moeilijk wanneer een lege stoel overblijft. Als je dan op de radio hoort “When loved ones are near” kan dit keihard binnenkomen. Mijn vorige blog ging over “loslaten” en dat dit nodig is om verder te kunnen. Dit wil niet zeggen dat je dierbaren die er niet meer zijn, moet vergeten. Integendeel. Het is goed om mensen waar je van gehouden hebt, en nog steeds van houdt, te herinneren. Met een glimlach, aan de goede tijd samen, terug denken. Kerst is daarom ook een goede gelegenheid om hierbij stil te staan. Dan kunnen de “donkere dagen” voor kerst de beste tijd van het jaar worden. (op de fotos zie je mijn vader die op 15 juni 2013 is overleden)

Christenen geloven dat Jezus kwam om de dood te overwinnen. Hij moest als mens geboren worden en als mens leven. Kerst is het begin van zijn missie. Op “goede”vrijdag stierf hij voor de schuld van de wereld. Drie dagen later stond Hij weer op en overwon de dood. Iedereen die dit gelooft en zijn redding aanneemt mag weten dat de dood niet het laatste woord heeft.  Wie in de Zoon gelooft, heeft het eeuwige leven (Joh 3 basisbijbel).

Kerst is natuurlijk veel meer dan het bovenstaande.
Kerst is het feest van hoop. Kerst is het feest van verwachting. Kerst is het feest van verlossing. Kerst is het feest van belofte. Kerst is het feest van verzoening. Kerst is het feest van leven. Kerst is het feest van liefde. Kerst is het feest van Jezus.

Ik wens iedereen die dit leest een gezellig, gelukkig en gezegend kerstfeest met iedereen die jij lief hebt en die jou lief heeft.

He knows your name. And you’re the very reason that He came.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *