Nederland

Eenzaam of één samen

De overheid wil eenzaamheid in Nederland verminderen. Zodat meer mensen meedoen in de samenleving en het gevoel hebben dat zij ertoe doen. De overheid werkt samen met veel partijen aan meer bewustwording en (lokale) initiatieven tegen eenzaamheid.

Bijna helft Nederlanders voelt zich eenzaam

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid, van jong tot oud. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het is ook lastig om over te praten. Ook leidt het tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen voelt zich eenzaam (48,6%). 1 op de 7 Nederlandse volwassenen voelt zich erg eenzaam. Onder jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar voelt zelfs 1 op de 4 zich erg eenzaam. Daarom is het zo belangrijk dat we ons inzetten voor alle mensen die zich eenzaam voelen.

Het bovenstaande staat op de site van de Rijksoverheid.

Er zijn al vele initiatieven om iets te doen aan dit probleem. Maar wat zou de oorzaak kunnen zijn van dit alles? Als je even achterom kijkt is er de afgelopen jaren heel veel veranderd. Wat zien we? Deze blog ga ik plaatsen op internet. Internet heeft ons leven enorm veranderd.

De tijd voor het wereldwijdeweb was behoorlijk anders. Zou hier misschien een deel van de oorzaak kunnen liggen? Contact maken via internet is heel gemakkelijk. Je kunt contact maken via email, facebook, instagram, tiktok, whatsapp, enz enz enz. Hoe was dat voor de “internet”tijd?

Zelf woon ik al meer dan zestig jaar op het platteland. Ik weet dat het in mijn kinderjaren heel gewoon was als je zonder aanleiding bij de buren binnenliep. En als er ergens mee geholpen moest worden werd dat samen gedaan. Er was in ieder geval meer fysiek contact. De samenleving zag er heel anders uit. Er werd meer samen geleefd. Nu zit er vaak een scherm tussen als er onderling contact is. In de bovenstaande tekst staat dat een mens een basisbehoefte heeft. Hij of zij wil ergens bij horen. Ergens bij horen geeft een goed gevoel. Maar waar zou je dat kunnen vinden?

Zelf heb ik een seizoenkaart bij een voetbalclub. Het is heel mooi om samen de club aan te moedigen. Als er gewonnen wordt is het feest, maar als er verloren wordt hoor je woorden die je beter niet kunt horen. Ik ben ook lid van een kerkelijke gemeente. Kan dat wel? Voetbalfan en christen? Ja, dat kan! Wat is dan het verschil? Als onze club heeft verloren ga je teleurgesteld naar huis en ben je weer alleen. In de gemeente staan we voor elkaar klaar als je moeilijke tijden meemaakt. Je hoeft het niet alleen te doen. Niet eenzaam maar één samen.

De gemeente is zeker niet perfect maar we doen ons best.

Jezus Christus wordt het Hoofd van de kerk genoemd. Toen Hij aan het kruis hing schreeuwde Hij het uit: mijn God mijn God waarom heeft U mij verlaten! Jezus weet wat eenzaamheid is. Hij was door iedereen verlaten. Christenen geloven dat Hij gestorven is en na drie dagen weer opstond. We vieren met Pasen dat Hij leeft. Meer weten?

Een prachtige gelegenheid om iets te proeven van het Christelijk geloof is de Alphacursus. De Alphacursus is een cursus waar je alle vragen mag stellen die je hebt. Je komt bij elkaar bij iemand thuis. Ze beginnen met een maaltijd en gesprek. Er zijn verschillende onderwerpen die besproken worden en er is veel gelegenheid om vragen te stellen. Er zijn verschillende kerken die deze cursus aanbieden. In de praktijk zie je dat er een band ontstaat bij de deelnemers. Er zijn voorbeelden van groepen die ook na de cursus nog regelmatig bij elkaar komen.

Belangstelling? Ik wil je helpen een plek te vinden. Stuur maar een berichtje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *