Israël

“efkes de geit ferstekke”

Na een warme maar goede nacht, zat ik samen met alle teamleden om 8.30 aan het ontbijt.
Wat ben ik met een prachtige club mensen in Israël. We mochten vandaag de stad en omgeving bekijken waar Jezus is geboren. De Geboortekerk die in het centrum van Bethlehem is, voor mensen die hier voor het eerst zijn, een must. Hier werden we rondgeleid door een Gids. En bij “de Plek” knielden vele Pelgrims neer om de steen te kussen.
Toen we weer buiten kwamen was net het Vrijdaggebed van de moslims bezig en zagen we vele moslims op de grond zitten. Omdat ze ook gewoon midden op straat zaten, konden we niet weg en moesten we wachten totdat het afgelopen was. Na een half uur konden we onze weg weer vervolgen en zijn we door onze Christen Palestijnse broer Carlos naar een restaurant gebracht waar we een heerlijk broodje shoarma verorberden. Op de Herdersvelden heeft Carlos ons meer verteld over wat volgens andere uitleggers de geboorteplek van Jezus is geweest. Het is 2000 jaar geleden en mem kan niet met zekerheid zeggen waar het precies geweest moet zijn. Voor mij is dit ook niet van belang, één ding is zeker, Hij is gekomen om de schuld van ons mensen te betalen, en we weten dat Hij geboren is in Bethlehem.

Je zult misschien denken: wat heeft dit alles te maken met de titel van dit verslagje.
Er zitten verschillende zogenaamde “Waldpiekjes” in onze groep waarvan één de gevleugelde uitspraak deed: ik mat efkes ‘de geit ferstekke’. De Waldpiekjes weten wel wat dit betekend maar de rest niet en dit werd een zeer hilarisch moment toen we uitlegden wat hier mee bedoeld werd. Deze uitspraak gaan we deze reis denk ik nog vaker gebruiken, en we zijn vandaag op zoek gegaan naar “de geit”. En wat schetst mijn verbazing, ik heb hem gevonden in de Geboortekerk van Bethlehem (zie foto).
voor diegene die niet weet wat ‘de geit ferstekke’ betekend, stuur een mail naar, onnedevries@live.nl

To be continued

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *