Europa

IJzer smeden als het heet is.

Zaterdag ben ik teruggekomen uit Spanje na een prachtig avontuur in Lloret de Mar.

Bij thuiskomst was mijn huis overgenomen door een “kudde” webdesigners. Je weet wel, van die kleine kriebelbeestjes met acht poten. Er lag een boete in de brievenbus en mijn auto was kapot. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Een voordeel van veel spinnenwebben in huis is wel dat je veel minder last hebt van muggen. Dat dan weer wel!

De afgelopen jaren ga ik regelmatig op reis en ik begin het steeds leuker te vinden. In het begin was ik heel onzeker en soms wel een beetje bang of het allemaal wel goed zou komen. Dit is behoorlijk verbeterd en ik krijg steeds meer zelfvertrouwen om alleen op reis te gaan.

De terugreis van Lloret naar huis ging per bus, met het vliegtuig en de trein. In deze vervoersmiddelen kom je veel verschillende mensen tegen. Dit biedt prachtige gelegenheden om een goed gesprek te hebben. Degene die naast je komt te zitten kan niet weglopen en heeft alle tijd. Het is wel de kunst om de goede vragen te stellen en niet te “pushen”. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Als de Smartphone en de oordopjes zijn geïnstalleerd, ben je te laat. Welke vragen stel je dan? Welke vragen stel je wel en welke vragen stel je niet? Gesloten vragen (vragen waar je alleen ja of nee kunt antwoorden) zijn niet handig. Stel zoveel mogelijk “open” vragen. Wie? Waar? Wat? Waarom? Hoe? etc. Een te directe gesloten vraag werkt vaak ook niet. Echte belangstelling voor iemands leven werkt wel heel goed. Vragen als: Wie ben jij of wat is jouw naam? Waar ga je naar toe? Wat doe je in het dagelijks leven? Waar woon je?

Zaterdag op de terugreis heb ik, ondanks dat ik zeer vermoeid was, vier goede gesprekken gehad. Ik mocht in deze gesprekken iets delen over mijn passie en drijfveer. In elk gesprek mocht ik iets van de liefde van Jezus laten zien. Er lopen heel veel mensen rond die graag een praatje maken. Jij bent misschien wel de enige christen die ze tegen komen en jij hebt goed nieuws. In de Bijbel staat de tekst:

Verkondig de boodschap, dring aan, of het nu gelegen komt of niet, weerleg, berisp, moedig aan, wees altijd geduldig en blijf de mensen onderrichten (2 Tim.4:2 GNV).

Ik wil niet zeggen dat iedereen de straat op moet gaan. Het “goede nieuws” kan overal gebracht worden. Bijvoorbeeld, op je werk, in jouw buurt, op school of op de sportclub. Ook jij kunt verschil maken in mensenlevens en de bestemming voor anderen voor eeuwig veranderen.
Smeed het ijzer als het heet is en wacht niet langer!

Dit is soms wel spannend, maar als je het gewoon gaat doen, is het ook erg leuk. Je ontmoet een bont gezelschap aan mensen. Ik heb zaterdag een gesprek gehad met een Poolse man. In het vliegtuig een diepgaand gesprek met een Italiaanse vrouw. In de trein met een homofiele man die naar de Canal parade was geweest (de trein zat vol met mensen die naar Amsterdam waren geweest, een zeer vrolijke roze gekleurde trein). En een praatje gemaakt met drie vrolijke meiden uit Groningen die ik heb uitgenodigd om een keer naar de “Stadskerk” te komen.

Deze blog is heel snel geplaatst en vlak na de vorige, maar ik ben van mening dat je; Het ijzer moet smeden als het (nog) heet is!

LET OP! Ik ga ook een nieuwsbrief versturen. Wil jij hem in jouw mailbox? Stuur dan jouw mail adres naar onnedevries@live.nl

BE THE LIGHT!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *