Nederland

Hopeloos of Hoopvol

Ik zit voor de tv naar 500 jaar reformatie te kijken en zie een schema met de kerkelijke versnippering waar ik niets van begrijp. Wat zijn er toch veel tegenstellingen in dit land. Waar vandaag “de Kerk” 500 jaar reformatie viert, is een groot gedeelte van dit land bezig met het “vieren van Hel….loween”. Het is zoals het laatste deel van dit woord al zegt om te wenen (huilen).Is er dan geen hoop meer voor ons land? Is het Hopeloos of zijn we nog Hoopvol.
In het weekend van 27 t/m 29 oktober was er in het prachtige Twente een jongerenevent met de naam Heartbeat Weekend 2017. Samen met 500 jongeren mocht ik, als iets oudere jongere, hieraan meewerken. Het bijzondere van dit weekend is wel de verscheidenheid van de deelnemers. Er komen mensen uit het hele land met totaal verschillende achtergronden. Het is prachtig om te zien dat vanaf dag 1 alle kerkmuren omvallen en we een eenheid zijn. Er is respect voor de verschillen en er wordt gezocht naar de overeenkomsten.

Er is desondanks hoop wanneer je rondkijkt op dit weekend. Een jonge vrouw, die vorig jaar zei dat ze “hopeloos” was, zingt en danst nu mee, bemoedigt zelfs anderen en bidt voor ze. Een stoere jongeman, die uit de duistere criminele wereld gered is, vertelt zijn verhaal voor een volle zaal, gaat vervolgens op zijn knieën voor zijn vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Een jonge vrouw komt bij ons met veel angst, geeft die angst aan Jezus en verlaat opgelucht de gebedsruimte. Ik zag dit weekend prachtige jonge mensen die vol voor Jezus gaan. Jonge mensen die verschil maken in de wereld. Zo kan ik nog wel even door gaan.

Nu kun je denken: is het dan allemaal Halleluja en prijs de Heer? Het is echt niet zo dat als je “Christen” bent alles over rozen gaat. Een “Christen” heeft net als alle andere mensen te maken met tegenslagen, pijn en moeite. Wat mij vooral opviel, is dat jonge mensen het enorm druk hebben en druk ondervinden. Ik ben dit weekend verschillende mensen tegengekomen die tegen “burn-out” aan zitten. Jongeren hebben vaak een volle agenda en vullen hun tijd met studeren, werken, hun vele sociale contacten, uitgaan etc. Er is mij eens verteld dat gezonde stress goed is. Hier ben ik het niet mee eens. Ik durf te zeggen dat stress niet goed is voor de mens. Als je de Bijbel openslaat, zegt Jezus niet voor niets:

‘’Mijn juk is zacht en mijn last is licht en kom tot mij allen die vermoeid en belast zijn, en ik zal je rust geven.’’

Dit is een belofte waar je op mag gaan staan.

De dag dat ik aankwam op de “Kroeze Danne” was het een beetje regenachtig. Ik was misschien een half uur op het terrein toen de zon door de wolken brak en er een regenboog in de lucht verscheen (helaas was ik te laat om een foto te maken). De regenboog is een zichtbaar teken dat God zijn beloften waar maakt. Als je hebt gekozen voor Jezus en zijn offer hebt aangenomen, heb je eeuwig leven. Lees Johannes 3:36:

‘’Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven.’’.

Graag tot volgend jaar!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *