His story

MAAK EEN PLAN!

Heel veel jaren geleden was ik  in het huis van een vriend. In de hal van het huis hing een bordje met de tekst: maak een plan. Deze woorden ben ik nooit vergeten. Het zal zo’n veertig jaar geleden zijn. Als je dan even terug kijkt naar jouw leven wat is er dan van gekomen. Heb je plannen gemaakt en zijn die plannen uitgekomen? Aan het begin van een nieuw jaar hebben veel mensen goede voornemens. Plannen om iets beter of anders te doen in het komende jaar.

Wat te doen als plannen niet uitkomen? Wat te doen als mensen waar je van houdt vroegtijdig sterven, je een ernstige ziekte krijgt, of een ernstig ongeval? Je verliest jouw baan, jouw relatie gaat stuk, wat doe je dan?  

Als ik zelf terug kijk op mijn, toch al vergevorderde, leven dan is de vraag: heb ik wel plannen gemaakt en zijn mijn plannen uitgekomen? Er zijn in mijn leven momenten geweest dat mijn wereld is ingestort. Ik denk dat iedereen deze momenten in zijn of haar leven kan benoemen. We kunnen een plan maken en dat is goed. De vraag: als het plan niet uitkomt? Hoe ga je daar mee om? Geef je op? Of maakt het jou sterker en ga je door?

Met u storm ik af op legers, met u, mijn God, spring ik over muren

(PS 18:30 GVT).

Uit mijn leven kan ik vertellen dat ik het zonder die God, die ik mijn Hemelse Vader mag noemen, niet had vol gehouden. God is en blijft dezelfde. Hij maakt af waaraan Hij begonnen is. Er komen muren in het leven. Met Hem spring je eroverheen of ga je er dwars door heen. Als het leven tegen zit geven we God soms de schuld. Als Hij almachtig is had Hij het toch kunnen voorkomen? Is het wel eerlijk om God de schuld te geven over wat mensen elkaar aandoen?

We leven in een gebroken wereld. Dit is naar mijn mening te danken aan de verkeerde keuze die de mens heeft gemaakt. Lees Genesis 3. Hij beloofd om van al die scherven iets nieuws te maken. Iets dat niet weer stuk gaat. Jezus kwam om onze scherven op te ruimen. Door Hem kunnen we een eeuwig leven krijgen zonder pijn en gebrokenheid.

In mijn huis hangt ook een bordje. De tekst is één van mijn favoriete woorden uit de Bijbel. Ook jij bent door Hem en voor Hem gemaakt. Dat is het plan! Hij vraagt jou om voor Hem te leven. Hij wil het beste voor jou. Dat is zijn plan. Als jij ja tegen God zegt, zal jouw leven misschien niet altijd goed gaan maar mag je wel weten dat je na dit leven voor altijd bij Hem zal zijn.

Christus is het beeld van de onzichtbare God, hij is als eerstgeborene verheven boven de hele schepping. Want God heeft door hem alles geschapen in de hemel en op de aarde, het zichtbare en het onzichtbare, zoals tronen en heerschappijen, overheden en machten.

Alles is door hem en voor hem geschapen. Hij bestaat vóór alles en alles bestaat dankzij hem. Hij is ook het hoofd van het lichaam, de kerk. Hij is haar oorsprong, de eerste die uit de dood is opgestaan, zodat hij in alle opzichten de eerste is. Want God heeft volledig in hem willen wonen, en door hem alles met zich willen verzoenen,alles op de aarde en in de hemel. Want hij heeft vrede gebracht door zijn bloed, door zijn kruisdood (Kol 1: 15-20 GNV).

God heeft een plan. Ook met jou!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *