Nederland

PANIEK

Een lichte paniek nam bezit van mij toen ik mijn mobiel niet kon vinden. Ik was in het donker in de auto gestapt en had achteraf een ongewoon geluid gehoord. Dit geluid had ik genegeerd en had daar nu spijt van. Mijn mobiel zal toch niet op straat zijn gevallen? Er flitste van alles door mij heen. Wat stond er allemaal wel niet op deze smartphone. Foto’s, apps, telefoonnummers, mobiel bankieren, de corona check app, filmpjes van mijn heerlijke kleinkind, en nog veel meer. Gelukkig vond ik het na een flinke zoektocht terug. Pfffff wat een opluchting.

Tijdens mijn ritje rond het IJsselmeer dacht ik na over deze gebeurtenis.

Wat ben je eigenlijk afhankelijk van dit apparaat. Ik kan mijn werk niet doen als ik het niet bij mij heb. Alle navigatie gaat via dit apparaat. Helaas is mijn richtinggevoel zo goed als nul. Als de zon niet zichtbaar is weet ik niet wat de windrichting is. Als je mij dan ronddraait verdwaal ik acuut. Veel bankzaken gaan via dat ding. Ik betaal zelfs bij de kassa met de mobiel. Zonder Corona app kom je een voetbalstadion niet in. Ik was het laatst vergeten en moest terug naar huis om mijn mobiel te halen, ik was al op het parkeerterrein in Heerenveen.

Mijn dochter is met de auto in het buitenland en haar mobiel is daar gestolen. Alle contacten met telefoonnummers weg. Ze kon geen geld overmaken. Geen navigatie via Google maps. Hoe vind je dan de bestemming? Wat een stress!

Ik ben beslist niet tegen dit geweldige apparaat. Ik maak er veel gebruik van en vind het reuze handig. Maarrrrrrr als je het kwijtraakt is er paniek. Je zou eigenlijk niet zo afhankelijk moeten zijn van dit ding. Je voelt het waarschijnlijk wel aankomen? Zit hier een boodschap in?

Psalm 32 is een mooie maar ook confronterende psalm. In de verzen 7-9 staat:

Heer, u beschermt me, u bevrijdt me. Daarom zing ik en juich ik. Want dit hebt u gezegd: ‘Ik zal je de weg wijzen die je moet gaan. Ik zal je raad geven,ik zal voor je zorgen. Wees niet eigenwijs,laat je door mij leiden. Dan zal geen kwaad je treffen.’

Wees niet eigenwijs! Dat is nogal een uitspraak. Ben ik dan eigenwijs als ik een Smartphone gebruik? Ik denk het niet! Het is wel wijs om het goed te gebruiken en niet wijs als je te afhankelijk wordt van dit vernuftige apparaat. Door Google Maps kom je op de ingetoetste bestemming. Ik mag met de Corona Check app het stadion in. Door het offer dat Jezus bracht mag ik de Hemel in. Daar zal ik voor altijd bij Hem zijn. Jezus is altijd online en Zijn Wifi valt nooit weg. Blijf verbonden met Hem en je zult niet verdwalen. Hij zal zich misschien niet bezig houden met navigeren in de auto of op de fiets, maar door Hem te volgen kom je wel op de Eeuwige bestemming.

Als jullie met mij verbonden blijven en ik met jullie, dan zul je veel goeds kunnen doen. Maar zonder mij kun je niets. Als je niet met mij verbonden blijft, loopt het slecht met je af. Dan lijk je op een tak die van de stam af gehaald is. Zo’n tak verdort, en hij wordt opgeruimd en in het vuur gegooid. Jullie moeten dus met mij verbonden blijven, en naar mijn woorden luisteren (Joh 15).

Heb jij een mobiel of heeft de mobiel jou? Ga wijs (smart) om met jouw smartphone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *