Nederland

Splinter en de Balk

Afgelopen woensdag was het zover. De boom die al vele jaren achter mijn huis stond werd omgezaagd. Als een volleerde klimmer klom Arnaud de boom in. Je zou bijna denken dat de mens van de aap afstamt. Omdat de boom naar het hok overhelde moesten de zware takken die boven het hok hingen er eerst af.  Voordat hij helemaal om zou gaan moest het zwaartepunt de andere kant op. Dit was best wel een beetje spannend. Toen de zwaarste takken verwijderd waren kon er aan de stam begonnen worden. Een expert weet precies wat hij moet doen en zo ging het nu ook. Bij het punt aangekomen dat de boom bijna valt, begint de zaag te “huilen”. Wat is hiervan de oorzaak? Nadat de boom was gevallen zien we een stuk ijzer in het midden van de stam. Dit is waarschijnlijk een spijker die heel veel jaren (meer dan 30 jaar) geleden in de boom is geslagen. Tja, spijkers en bomen, waar doet dat aan denken?

Ik heb deze spijker er niet ingeslagen en kon ook niet weten dat het er in zat. Er zijn soms dingen die helemaal verborgen zijn. Is dit misschien in een mensenleven ook zo? Ieder mens loopt in zijn of haar leven wonden en littekens op. We zijn er goed in om dit verborgen te houden. Er zijn mensen die het hele leven last hebben van deze wonden en littekens. Bewust of onbewust beschadigen we anderen en doen domme dingen. We weten vaak ook heel goed wat er mis is met anderen en zien de splinters. Het is misschien beter om bij jezelf te beginnen, dan kom je aan anderen niet meer toe. Jezus geeft verschillende waarschuwingen in Matheus 7.

Veroordeel andere mensen niet, dan zal God jou ook niet veroordelen. Want zoals jij kritiek hebt op andere mensen, zo zal God kritiek hebben op jou. En God zal jou beoordelen zoals jij andere mensen beoordeelt. Jullie letten goed op de fouten van anderen. Maar je eigen fouten zie je niet. Het is alsof je een splinter ziet in het oog van een ander, maar niet ziet dat er in je eigen oog een balk zit.
(Matheus 7 BGT)

Op een dag zal alles aan het licht komen. Trek nu de spijkers en splinters eruit en wacht niet tot het begint te zweren en te ontsteken. Vertel Hem jouw foute keuzes en vraag vergeving. Vergeef diegene die spijkers in jouw leven heeft geslagen. Vraag vergeving aan diegene die jij hebt beschadigd. Kijk eens goed naar binnen of er iets zit waar je vanaf moet. Geef het aan Hem. Hij werd met drie spijkers aan een boom geslagen om onze spijkers eruit te halen. Hij heeft betaald voor jouw en mijn schuld.

Het is bijna 40 dagen voor Pasen. Een mooie gelegenheid om voorjaarsschoonmaak te houden. Het is maar een idee! Doe er mee wat je wil!

Mocht je willen reageren op mijn blogs? Stuur dan maar een persoonlijk berichtje of een mail naar onnedevries@live.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *