De titel van deze blog is wel heel kort. Is hij te kort of te onduidelijk of te raar of te? Ik zal het hoe en waarom vertellen. Ik hoop dat je na het lezen ervan Tevreden zult zijn! Op zaterdag twee juni mocht ik met heel veel vrijwilligers van Stichting Light4Nations samen komen en werd een nieuwe fase aangekondigd. In de toespraak van Theo was er een heel klein woordje dat mij aan het denken heeft gezet. Hij vertelde dat er na een informatieavond een oudere vrouw bij hem kwam die tegen hem zei: “Ja Tolsma, je bent wel heel enthousiast maar het moet niet “TE” worden.”

We weten niet precies wat ze hier mee bedoelde maar daar heb ik wel over nagedacht. Het kan zijn dat ze bedoelt: Te veel, te weinig, te licht, te donker, te geestelijk, te wettisch, te hoog, te laag, te kort, te lang, te hard, te zacht, te laat, te vroeg, te jong, te oud, te heet, te koud, te nat, te droog, te zwaar, te licht, etc. etc. etc.
Het woordje “TE” heeft een negatieve klank, maar wat zou ze hier werkelijk mee bedoelen? Ik denk en hoop dat ze hier mee wil zeggen dat alles in balans moet zijn. Daar heeft ze wel een punt en hier kan ik volledig mee instemmen. Er worden, ook in de christelijke wereld, veel fouten gemaakt door niet in balans te zijn. De preek te lang, de preek te kort, de muziek te hard, de muziek te zacht, te veel Woord, te weinig Geest, te veel Geest, te weinig Woord, en ga zo maar door. Nu kun je denken ”te weinig Geest” kan dat? Nou nee, maar je kunt je wel afvragen welke geest is het. Van de Heilige Geest kun je nooit teveel hebben, want het Woord zegt:

Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien (Joh.7:38 HSV).

Maar dat ook, diezelfde Geest, jouw wijsheid, fijngevoeligheid en bewogenheid wil geven in de communicatie met anderen. Dit is natuurlijk altijd een zoektocht en volgens mij is het sleutelwoord: balans. De stichting en ikzelf zijn op zoek naar die balans. In de nieuwe fase worden mensen op de juiste plek gezet en eenlingen worden duo’s. Dit is een hele goede ontwikkeling en is ook wat Het Woord zegt. Jezus stuurde de discipelen twee aan twee op weg.
In mijn leven is iets geplant wat langzaam aan het groeien is. Hierbij moet ik geduld hebben en ik verheug mij er op wat God verder in mijn leven gaat doen. Soms is het moeilijk om te wachten, een boom groeit niet in één dag en voordat er vruchten aan komen duurt het soms lang.

Als het eten te zout is, is het niet lekker. Als je te veel licht in iemands ogen laat schijnen, worden mensen blind. Als je door Gods Geest de balans weet te vinden, mag je ten volle het zoutend zout en het lichtend licht zijn. Hier wil ik al mijn tijd en energie voor inzetten en ga door totdat God en ook ik, Te-vreden zullen zijn. Hier zit het woord vrede in, en echte vrede is alleen te vinden bij de “Vredevorst”.

Alleen de mensen die mij trouw zijn, zullen in vrede leven (Jesaja 48:22 BGT).

THE FUTURE BEGINS WITH HIS-STORY

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.