His story

Zwijgen is goud

Spreken is goed maar zwijgen is beter. Luisteren, en nadenken over een antwoord, is in deze roerige tijd een kunst op zich. We leven in een tijd waarin mensen het steeds moeilijker vinden om je te focussen en om goed te luisteren. Als je niet goed luistert heb je het gevaar dat je verkeerde conclusies trekt. Dat je elkaar totaal niet begrijpt. Het is altijd goed om te luisteren en te vragen: heb ik het goed begrepen dat….? Nederlanders zijn heel goed in discussiëren. Iedereen heeft een eigen mening. Op zich is hier niks mis mee. Maar is het altijd goed om jouw ongezouten mening te geven over anderen? We zijn heel goed geworden in beoordelen en oordelen van anderen.

Als je in de media naar alle praatprogramma’s en discussies in de Tweede Kamer kijkt, begrijp je misschien wel wat ik bedoel. In de Bijbel staat een verhaal van de overspelige vrouw. Deze vrouw is betrapt op overspel en de leiders van de kerk brengen deze vrouw bij Jezus. Ze hebben hun oordeel al klaar en verwachten een oordeel van Jezus. Waar die man, waarmee het overspel is gepleegd, gebleven is wordt niet genoemd. De leiders van de kerk willen hiermee Jezus uitdagen. In die tijd was de doodstraf de straf op overspel. Zij moest met stenen gedood worden. Gruwelijk!! Wat deed Jezus met deze situatie? Hij luistert veel en zegt weinig. Hij gaat niet in discussie.

In deze situatie doorziet Jezus de bedoelingen van de leiders. Hij zegt eerst niks maar schrijft in het zand. Wat Hij geschreven heeft weten we niet. Na een tijdje zegt Hij tegen alle omstanders: wie nog nooit iets verkeerds heeft gedaan mag de eerste steen naar haar gooien. Deze woorden slaan in als een bom. Wie van ons kan zeggen dat hij of zij nog nooit iets fout heeft gedaan? Ik in ieder geval niet. Alle omstanders laten hun stenen vallen en vertrekken. Jezus blijft alleen achter met de vrouw en zegt tegen haar: Waar is iedereen gebleven? Heeft niemand je veroordeeld?’  De vrouw zei: ‘Nee, Heer, niemand.’ Toen zei Jezus: ‘Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis, en doe vanaf nu geen verkeerde dingen meer.’

De overspelige vrouw mag gaan en opnieuw beginnen. Zij krijgt een tweede kans om een beter leven te leiden. Jezus is niet gekomen om te oordelen maar om te redden. Overspel is niet goed te praten en maakt heel veel stuk. Alle regels in de Bijbel zijn er niet om mensen te beperken maar om mensen te beschermen voor pijn en verdriet. Jezus is niet op aarde gekomen om te oordelen maar om alle mensen nieuw “eeuwig” leven te geven. Ben jij wel eens beoordeeld/veroordeeld zonder dat er naar jou geluisterd werd? In de brief van Jacobus hoofdstuk 3 staan veel nuttige tips om te onthouden. Dit hoofdstuk gaat over positieve en negatieve woorden. Lees de brief maar eens helemaal door.


Vrienden, bedenk dit goed: Je moet altijd bereid zijn om naar een ander te luisteren. Maar denk eerst goed na voordat je iets terugzegt (Jacobus 1:19 BGT).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *